Zonguldak'ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde Mavera Madencilik, altın madeni arama ruhsatı aldı. Akçakoca'nın köylerinde 1774 hektarlık ve Devrek'in Ahmetoğlu köyünde 1737 hektarlık daha orman alanında altın aranacak.

Zonguldaklılar, Alaplı'ya bağlı Belen köyündeki maden sahasında bir araya gelerek maden yağmasına karşı çıktı. Eyleme çeşitli siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri destek verdi. Avukatlar da hukuki süreç hakkında bilgi paylaştı.

Yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi:

Bizim yaşadığımız köyler, Nesiller boyunca fındık ve ormancılık ile yaşamını devam ettirdi. Maden aranacak olan bölge ve çevresindeki köylerde, yaklaşık bin aile yaşamını fındık bahçelerinden elde ettikleri gelir ile devam ettiriyor.
Maden aranacak bölgede olan köylerimizde ve bölgede doğala hayatın yok edilmesi , ormanların ve diğer canlıların zarar görmesinden endişe duyuyoruz.

Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar ve Kasımlı Köyleri maden sahasının içinde kalmaktadır. Komşu ilçe Akçakoca’ya bağlı birçok köy maden sahasından etkilenecektir.

Bir fabrikada daha yangın çıktı! Bir fabrikada daha yangın çıktı!

Maden arama ve çıkarılması düşünülen ormanlık alanlarda, kestane meşesi, ceviz gibi ağaç türleri ile birlikte nesli tükenmekte olan diğer canlılar mevcuttur. Derelerimizde kırmız benekli alabalık türleri görülmektedir. Birçok Endemik bitki çeşitleri mevcuttur. DSİ tarafından inşa edilen içme suyu göletlerimiz maden sahası içinde kalmaktadır.

ULUSLARARASI MADEN ŞİRKETİNİN ORTAKLARI MI?

2015-2019 yılları arasında Kanada menşeli Centerra Gold’un yerli ortağı Öksüt Madencilik tarafından da bölgede altın arandığını belirten Zonguldaklılar, Mavera Madencilik’in de uluslararası maden şirketlerinin taşeronu olup olmadığından şüphe etmediklerini ifade etti.

Bu anlamda direnişlerine devam eden halk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na da “Bizlere sormadan verdiğiniz ruhsatı iptal edin” dedi.

Açıklamanın son bölümü şöyle:

Yerin altını üstüne çeviren, on binlerce ağaç ve orman canlısını yok edecek olan ,sularımızı ve çevreyi etkileyecek olan Açık madenciliği istemiyoruz.

Yakın bir Zamanda Erzincan İliç İlçesindeki gibi bir çevre ve doğa katliamı yaşanmasını istemiyoruz.
Gelecek nesillere ve doğal hayta sözümüz var.

Köyümüzü, ormanlarımızı, tarlamızı ,sularımızı yağmalatamayacağız. Mavera Madencilik adına verilen maden arama ruhsatının iptali için tüm bölge halkı olarak avukatlara toplu vekalet vermeye başlıyoruz.

Burada yaşam alanlarımıza, mahkemelerde davamıza sahip çıkacağız.

Mavera Madencilik’e sesleniyoruz: Gelmeyin istemiyoruz. Ormanlarımızı size vermeyiz.

Enerji Bakanlığı’na sesleniyoruz: Bizlere sormadan verdiğiniz ruhsatı iptal edin.

Siyanür ile yaşamak istemiyoruz. İliç olmak istemiyoruz.

Alaplı, Devrek, Akçakoca ve tüm Batı Karadeniz Bölgesi olarak hep birlikte; maden ve talana hayır diyoruz.