Zonguldak'ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde Mavera Mandecilik'in altın madeni arama ruhsatı alması, bölgedeki 350 hektarlık orman alanını etkileyecek. Bu alanda yaşayanlar bölgede ceviz, kestane ve kestane meşelerinin bulunduğunu söylüyor. Yerel halk, Belen, Fındıklı, Kocaman ve İncivez köylerinin muhtarlarıyla birlikte madencilik faaliyetlerine karşı mücadele kararı aldı ve 21 Eylül'de Alaplı Belen köyünde basın açıklaması yapma planı oluşturdu.

Muhtarlar Derneği Başkanı Fatih Çarıkçı ve diğer muhtarlar, Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice’yi ziyaret ederek maden arama faaliyetlerine karşı duydukları endişeleri ifade ettiler. Muhtarlar, bölgelerinin doğal güzelliklerini ve çevresel dengelerini korumanın önemine vurgu yaparak, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak adına bu faaliyetlere karşı çıktıklarını belirttiler.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak’taki gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorduğu soru üzerine altın arama çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:

OBA Makarna'daki patlamadan kurtulan işçi konuştu OBA Makarna'daki patlamadan kurtulan işçi konuştu

Tabii ki maden aramamız gerekiyor. Petrol de aramamız gerekiyor. Gaz da aramamız gerekiyor. Altın da aramamız gerekiyor. Kendi topraklarımızda da madem aramamız gerekiyor. Bu konuda kimseden izin alma gibi durum söz konusu olamaz.

Biz işimize bakacağız. Herkes de işine bakacak. Maden arama için ön arama izni verilmiştir. Daha sonra bulunursa ona göre o süreç ilerlenecek”