Türkiye’de üretimde ara eleman sıkıntısı her geçen gün kendisini daha da hissettiriyor. Günlük 5 bin TL’ye varan ücretler bile sorunu çözmekten uzak kaldı. Sektör temsilcileri vasıflı personel bulamamaktan şikayetçi olurken, zorunlu olarak yabancı işçi çalıştırdıklarını söylüyorlar. Genç çalışanların sosyal medyadan kolay para kazanmaya yöneldiğini ve iş beğenmediklerini dile getiren işverenler, “Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye (günlük) veriyorum. Usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor” diyorlar.

BİRÇOK SEKTÖR ELEMAN ARIYOR

Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti

Bir yanda binlerce kişi iş ararken diğer yanda da birçok sektör eleman arıyor. Başta imalat sektörleri olmak üzere hemen her alanda hem nitelikli hem de ara eleman açığı büyüyor. Özellikle tekstil-konfeksiyon, makine, turizm, inşaat gibi emek yoğun sektörlerde kalifiye ve ara eleman açığı yüzde 30’ları aşmış durumda.

Türkiye'de belli aralıklarla gündeme gelen "iş var işçi yok! İş var iş beğenmeme var!" diyen işverenler genellikle işgücü lehine eleştiriliyorlar ama sanayici ve bazı sektörler istihdam sağlamada gerçekten zorlanıyor.

 Sosyal medyada özellikle gençlerin kısa yoldan para kazanma maceraları, nitelikli personel ve ara eleman bulunamaması ve üretimi tehdit ediyor. İnşaat, dekorasyon ve tadilat işleri yapan şirketlerin eleman sorunu büyüyor. Yetişmiş kaynakçı, kalıpçı, demirci ve montajcılar Türkiye’de en çok aranan meslek hâline geldi. Çalışacak elemanın olmaması yevmiye ücretlerini adeta uçarken, bugün kalifiye bir kaynak ustasına günlük 5 bin lira ödeniyor.

GÜNDE 5 BİN LİRA YEVMİYEYİ BEĞENMEYEN VAR
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, İstanbul’da dekorasyon işi ile uğraşan Ramazan Karadağ, “Uzun zamandır eleman problemi yaşıyorduk. Pandemi ile birlikte sektörde bir açık oluşmuştu. Ancak Kahramanmaraş depremi bu açığı iyice büyüttü. Sektördeki en tecrübeli ustalar deprem bölgesine gitti. Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye (günlük) veriyorum. Usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor. Bu durum işlerimize olumsuz yansıyor” dedi.

SEKTÖRLER İKİ SENE TÜRK USTA BULAMAYACAK

İki sene sonra Türk usta bulunamayacağını iddia eden Karadağ, “Yetişmiş bir usta bugün bir mühendisten daha çok para kazanıyor. Ama gençler emek gerektiren sektörlerden kaçıyor. Asgari ücrete razı olup masabaşı işlerde çalışmak istiyorlar. Türk ustalar belli bir yaşa geldi, zamanla emekli olacaklar. Bazı şirketler mecburen yabancı işçi çalıştırıyor” diye konuştu.
Otomobil tamircisi Uğur Kahveci ise, “Kalfa ve çırak bulamıyoruz. Eskiden ailemiz bizi ustanın yanına bırakırdı ama şu anda öyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Cep telefonu tamiri yapan Ramazan Özdemir de, “Gençlerimiz kolay para kazanmaya yöneliyor. Sosyal medyadan para kazanma yöntemleri tercih edildiği için şu anda vasıflı personel bulamıyoruz” diye konuştu.

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Ufuk Doyuran gençlerin iş beğenmediğini söyleyerek, “Sekiz mağazası olan arkadaşım, dört mağazasını eleman sıkıntısı sebebiyle kapattı” dedi.