Petrol-İş Sendikası

19 Eylül'de tüm fabrika grevde!

As Plastik'te çalışan 9 işçi, sendikalaştığı için işten atılmıştı. İşçiler direnişe devam ederken, isteklerinin gerçekleşmemesi halinde 19 Eylül'de tüm fabrika işçileri olarak greve çıkmaya hazırlandıklarını duyurdu.

Abone Ol

İşçiler, Petrol-İş sendikasına üye oldukları için işten atıldıkları As Plastik fabrikasının önünde direniş eylemini sürdürüyor. İşçiler, sendikanın yetkisinin tanınmasını, patronun sözleşme masasına oturmasını ve işe iadelerini talep ediyor. İşçiler, talepleri kabul edilmezse 19 Eylül'de greve çıkacaklarını duyurdu.

As Plastik, Hadımköy'de faaliyet gösteren ve 145 işçi çalıştıran bir firma... Bu firma poşet ve ambalaj ürünleri üretiyor. Üretilen ürünlerin çoğu İsrail, ABD, Hollanda ve Almanya'ya ihraç ediliyor. İşçiler, 25 bin lira civarında ücret alıyor ancak havalandırmanın yetersizliği nedeniyle astıma yakalandıklarını ve nefes darlığı çektiklerini belirtiyor. Ayrıca, fabrikadaki kimyasallar nedeniyle bir arkadaşlarının kansere yakalandığı da işçilerin iddiası arasında.

Çalışma koşullarında şikayetçi olan işçiler, 2022 yılında Türk-İş’e bağlı Petrol-İş’te örgütlenmeye başladılar. Direnişte yer alan işçi Kenan İncekaş, Evrensel'e yaptığı açıklamada, “Direnmeye devam ediyoruz. Ama en büyük direnişi içerideki arkadaşlar veriyor. Çünkü aşırı baskı altındalar. Sürekli birebir yukarıya çağrılıyorlar. ‘Ya sendikadan yanasınız ya bizden’ deniliyormuş. ‘Biz sendikayı kesinlikle istemiyoruz. Kapıdaki direnen arkadaşlar ne istiyorsa verelim, gitsinler’ diyorlar. Bizim derdimiz para değil. Biz, haklarımız korunsun istiyoruz. Bu yüzden sendikayı istiyoruz. Biz patronların sözüne güvenmiyoruz. Daha önce hakkımızı yediklerini gördük. Her şeyimizi garanti altına almak için sendikaya başvurduk. Ve bu şekilde de devam edeceğiz. Zafer mutlaka emekçinin olacak. Kazanacağız" dedi.

19'UNDA BÜTÜN FABRİKA GREVE ÇIKIYORUZ

Bir diğer işçi Ebubekir Taşkın Temsilci. sürekli aşağılandıklarını belirterek, “Burada 10 yıllık usta arkadaşlarımız 25 bin lira ücret alıyor. Havalandırma kötü, nefes alamıyoruz. Yemekler çok kötü dediğimizde bize, ‘Evinizde böyle yemek mi yiyorsunuz’ dediler. Daha önce arkadaşlarım bireysel olarak zam istediğinde ‘Sen ilkokul mezunusun, ne zammı’ dediler. Hep dışlama, aşağılama. Direnişe çıktığımızda da ‘Çocuğunun okul çantasını nasıl alacaksın’ dediler. Direnişimizi kırmak için dışarıdan Türkmen işçi almaya başlamış. İşçilere apart açmış. Burada böyle bir adaletsizlikle karşı karşıyayız. Maksat burada insanları bölmek. Sendikayı bertaraf etmek. Taleplerimiz kabul görmezse, zam yapılmazsa, işten atılanlar geri alınmazsa 19’unda bütün fabrika greve çıkıyoruz” dedi.