Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu kimlerden oluşur? Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu kimlerden oluşur?

Son yaşanan gelişmeler, sendika üyeliği ve toplu iş sözleşmesi (TİS) hakkının ne yazık ki birçok çalışan için kağıt üzerinde kalmış bir hak olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Temmuz 2024 verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kayıtlı işçi bulunmasına rağmen, sendikalaşma oranı sadece yüzde 14.80. Yani her 10 işçiden yaklaşık 1.5'i bir sendikaya üye. Daha da çarpıcı olanı, TİS kapsamında çalışanların sayısı ise sadece 1 milyon 658 bin. Bu da toplam işçi sayısının yüzde 9.77'sine tekabül ediyor.

İstanbul Arnavutköy’de bulunan As Plastik'te çalışan işçiler, mayıs 2022’de sendikaya üye oldular. Sendikal üyelikleri sebebiyle işlerine son verilen işçiler, haklarını aramak için toplu direniş başlattı. 28 işçiyi işten çıkaran işveren, işçileri sendikadan istifaya zorladı ve bireysel iş sözleşmesi dayattı.

Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, direnişte işçilere desteğe giderek, “Patron işçileri ekonomik olarak çözebileceğini düşünüyorsa yanılıyor. Biz Petrol-İş olarak ekonomik nedenle çözülmesine izin vermeyiz. Ne yapılması gerekiyorsa üzerimize düşeni yaparız. Bu tutumu 2 bin 400 kişinin çalıştığı Sumitomo’da 43 günlük grevde gösterdik” diye konuştu.

İşçiler, fabrika önünde haklarını aramak için direnirken, işverenden nasıl bir adım geleceği ise merakla bekleniyor...