Yıllarca çalışıp şartlarını zorlayarak bir ev sahibi olabilen şanslı emekliler kanunda belirtilen şartlar dahilinde artık emlak vergisi ödemeyecekler.

Prof. Dr. Aziz Çelik, maaşları hesapladı! Emekliyle dalga geçmek olur Prof. Dr. Aziz Çelik, maaşları hesapladı! Emekliyle dalga geçmek olur


31 Aralık 2023 ve daha öncesinde Türkiye'deki bir sosyal güvenlik kurumundan emekli olanlar kanunda belirtilen şartları taşımaları durumunda 2024 ve sonraki yıllarda sahip oldukları tek konut için emlak vergisinden muaflar. Ancak yabancı bir sosyal güvenlik kurumundan emekli olan kişi bu istisnadan yararlanamıyor.


Emekli çalışırsa bu imkandan yararlanamıyor


Emekli olan kişi emeklilik sonrası çalışmaya devam ederse emlak vergisi ödemek zorunda. Yani bu istisnadan yararlanmayacak.
Daha önceki yıllarda emekli olanlar ödediği vergileri iade alabilir
Emlak vergisinde geçmişe yönelik 5 yıl için iade alınabiliyor.

Örneğin; 2010 yılında emekli oldunuz, başkaca bir geliriniz yok, 200 m2'yi aşmayan bir konutunuz var ve bu konut için 2010 yılından bu yana emlak vergisi ödediniz. Geçmişe yönelik 5 yıl için ödediklerinizi iade alabilirsiniz. İade almak için evin bulunduğu yerin ilçe belediyesine gidip istenilen belgelerle birlikte dilekçe vermeniz yetereli. 

İlk taksidin son günü 31 Mayıs Cuma

2024 yılında ödenecek emlak vergisinin ilk taksitinin son günü 31 Mayıs Cuma günü. Ödenmemesi durumunda ise ödenmesi gereken tutar üzerinden her ay için yüzde 3,5 gecikme zammıyla ödenmesi gerekiyor. Ancak bazı durumlarda emlak vergisinin ödenmesine gerek olmuyor. Bu durumlardan biri de emekli olanlar için.


Kanun maddesinde yer alan indirimli bina vergisi uygulaması, sadece mesken (konut) vasıflı binalar için uygulanıyor. Bu nedenle, konut olmayan ya da konut vasfını kaybeden binalar için bu istisnanın uygulanması mümkün değil. 


Bir binanın kısmen veya tamamen mesken olarak kullanılmaması ya da mesken dışında bir amaca tahsis edilmesi halinde bu istisnadan faydalanılamıyor. 


Konutun belli bir kısmı, depo, dükkân gibi bir şekilde başkasına kullandırılsa bile konut, konut vasfını kaybettiğinden hem de kira geliri alındığı varsayımıyla bu indirimden yararlanılamayacak. Yani emlak vergisi ödenecek.


Bu istisnadan yararlanmak için ilk şart ise aylık alınan kurumun Türkiye'de kanunla kurulmuş bir sosyal güvenlik kurumu olması gerekli. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur, TOBB'un Emekli Sandığı Vakfı gibi kurumlardan aylık alınması gerekiyor. Emekli olunan yıl bu istisnadan yararlanılmıyor, takip eden yıldan itibaren yararlanılmaya başlanır.