Sosyal Güvenlik

2024 yılı asgari ücret desteği ve şartları nelerdir?

2024 yılı asgari ücret desteği ve şartları nelerdir? Asgari ücret desteği ne kadar? Merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

Abone Ol

Bugün ülkemizde pek çok kişi asgari ücret ile çalışmakta... Bu anlamda özel sektör işyerlerine yönelik asgari ücret desteği sunulmaktadır. Peki, 2024 yılı asgari ücret desteği nedir?  Sağlanması gereken şartlar nelerdir? Asgari ücret desteği ne kadar? Asgari ücret desteğinden kimler yararlanabilir? Gereken belgeler nelerdir? İşte o soruların cevabı...

2024 YILI ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

2024 yılı asgari ücret desteğinin yasal dayanağı 5510 sayılı kanunun geçici 101 maddesidir. Asgari ücret desteği kapsamından 2024 yılı ocak ile aralık ayları için belirtilen şartları sağlayan iş yerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme sayısı 23 TL 33 kuruş çarpımı sonucu bulunacak, bu tarz işverenlerin ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar işsizlik sigortası fonundan karşılanır.

Destekten 2023 yılı aynı ayında primi esas günlük Kazancı 671 TL, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerinde ise 1341 TL olup linyit ve taş kömürü iş yerlerinde 1789 TL ve altında ücretle çalıştırılan sigortalılar için yararlanabilecektir. 2024 yılında yeni açılacak iş yerlerinde ise çalışan sigortalıların tamamı için ücret sınırı olmaksızın destek ödemesinden yararlanılacaktır.

Bu teşvikten yararlanma şartları iş yeri için; 5018 sayılı kanuna ekle 1,2, 3 ve 4 sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerinden olmaması, aylık prim ve hizmet belgesini muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, kuruma borcunun bulunmaması, varsa yapılandırılmış tecil ve taksitlendirilmiş olması ve düzenli ödenmesi, destekten yararlanılan ayda 2023 yılı Ocak ile Aralık aylarında aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 4 maddenin 1 fıkrasının a bende kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısının üzerinde bildirimde bulunulması, kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması, şeklinde ifade edilebilir.

ASGARİ ÜCRET TEŞVİKİ NE KADAR?

Teşvikten yararlanılacak tutar günlük 23 TL 33 kuruş aylık 700 TL'dir