Sosyal Güvenlik

2024'te mi yoksa 2025'te mi emekli olunmalı? Uzmandan yanıt

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun emekli olmak isteyen vatandaşların merak ettiği o soruları yanıtladı. Emekli olmak isteyenlerin aklındaki en önemli soru ise 2024'te mi yoksa 2025'te mi emekli olacakları...

Abone Ol

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından başlattığı canlı yayında, emeklilik hakkında merak edilen o soruları yanıtladı. Emekli olmak isteyenlerin aklındaki en önemli soru 2024'te mi yoksa 2025'te mi emekli olacakları...

Emekli aylıkları belirlenirken her yıl güncelleme katsayısı ile beraber aylıklar değerleniyor. Güncelleme katsayısı, bir önceki yılın tüfesi ve büyüme hızının yüzde 30'udur. Bunlarla beraber katsayı oranları belirleniyor. Emekli olanların ve olmayanların mutlaka her 6 ayda bir enflasyon farkını aldığını belirten Erdursun bu durumun Aralık ayına göre Ocak'ta emekli olanların durumunın biraz farklı olduğunu söyledi.

Erdursun'un açıklamalarına göre,  emeklilik için müracaatta bulunduğunuzda bir önceki yılın enflasyonu baz alınıyor. Bu anlamda içinde bulunduğunuz yıla göre geçen yılın enflasyon yüksekse sizin emekli aylığınız daha iyi olur. İçinde bulunduğunuz yılın enflasyonu bir önceki yıl enflasyonuna göre düşükse, bir yıl sonra emeklilik müracaatında bulunacaksınız emekli aylığınız enflasyon farkı almış hali ile bile daha düşük olur.

2025'TE EMEKLİ AYLIKLARI DÜŞECEK Mİ?

Erdursun ayrıca, emekli olmuş olanlar için yıllık yıllık bazlı enflasyonun bir önemi olmadığını, emekli olanların 6 aylık enflasyonları takip etmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Ama emekli değilseniz bu yıl 1 Ocak 2024- 31 Aralık 2024 sizin için çok önemli. Çünkü bu yıl çıkacak enflasyona göre bir önceki yılın katsayısı mı yoksa bu yılın katsayısı mı daha iyi olacak? Emeklilik için bu sene mi müracaat edilmeli yoksa seneye mi? Bunu öğreneceksiniz. Ama biz önceden bunu biliyoruz... Peki nasıl biliyoruz? %38 ve %40 arasında enflasyon çıkacak deniyor... Ülkenin de büyümesini %24 varsayarsak diğer hesaplamalarla birlikte %41.2 güncelleme katsayısı olur. Geçen yılın güncelleme katsayısı %66'ydı. Bu nedenle bu yıl emeklilik için müracaatta bulunanlar bir önceki yılın güncelleme katsayısına göre avantajlı oluyor. Bu yıl emekli olmayanlar 2025'te kalandan emekli aylıkları düşecek."

KÖK AYLIĞI DÜŞÜK OLANLAR NE YAPMALI?

Erdursun, kök aylığı düşük olanların hangi yıl emeklilik müracatında bulunmaları gerektiğine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Erdursun "Diyelim ki kök aylığınız 12.500 liranın altındaysa büyük ihtimalle 2025 Ocak ayında en düşük tamamlanan aylık 15.000 liraya çıkacağı için sizin için her iki yılda da müracaat etmenizin hiçbir farkı olmayacak. Sadece kıdem tazminatı açısından avantajlı olursunuz. 12.500 liranın altında kök aylığı alan kişiler, emekliliği 2025'e bırakırsa kıdem tazminatını fazla alır."