Sosyal Güvenlik

4/b 5 puan indirimi teşviki ile genç girişim teşviki ve şartları nelerdir?

4/b 5 puan indirimi teşviki ile genç girişim teşviki nedir? Teşvikten yararlanmak için gereken şartlar nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtı...

Abone Ol

5510 sayılı kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasını b bende kapsamındakiler için uygulanan 5 puanlık indirimin yasal dayanağı 5510 sayılı kanunu 81 maddesinin j bendidir. İsteğe bağlı sigortalılar ve muhtarlık hariç 5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasını b Bendi kapsamındaki sigortalıların malullük yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin primi esas kazanç üzerinden 5 puanlık kısmına isabet eden tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmaktadır. Bu indirim süresiz olarak uygulanmaktadır. İlgili teşvikten yararlanma şartları;  primlerin yasal süresinin ödenmesi, kurumsa kendi sigortalıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması, varsa yapılandırılmış, tecil ve taksitlendirilmiş olması ve düzenli ödenmesi şeklinde sıralanabilir.

Teşvikten yararlanılacak tutar asgari ücret alt sınırı üzerinden 1000 TL 13 kuruş, asgari ücret üst sınırı üzerinden ise 7500 TL 95 kuruştur. Genç girişimci teşvikinin yasal dayanağı 5510 sayılı kanunun 81 maddesinin k beldedir. 18-29 yaş aralığında olup 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa iş yeri açan gerçek kişilerin asgari ücret alt sınırı üzerinden hesaplanan 4/1 B kapsamı üzerinden hesaplanan sigorta primleri bir yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca karşılanmaktadır. 

Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarından sadece bir ortak bu teşvikten yararlanabilir. Bu teşvik bir Haziran 2018 tarihinden itibaren süresiz olarak uygulanmaktadır. Teşvikten yararlanılacak tutar, günlük 230 TL 3 kuruş, aylık 6.900 TL 86 kuruştur.