Sosyal Güvenlik

Anrecta SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

Bu içeriğimizde; çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanılan ‘Anrecta’ isimli kreme dair tüm merak edilenlere yanıt vermeye çalıştık.

Abone Ol

Hekimler tarafından konulan tanılar neticesinde düzenlenen tedaviler kapsamında birçok ilaca ihtiyaç duyulur. Son dönemlerde bazı hastalıkların tedavilerinde aktif olarak kullanılan ilaçlardan olan ‘Anrecta’ isimli krem de arama motorlarına sık sık konu olmaya başlamıştır.

Anrecta, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, etkili bir kremdir. Bu ilacın yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiği bilinmektedir. Peki, Anrecta ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır mı? Anrecta nedir, ne işe yarar? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

ANRECTA NEDİR, NE İŞE YARAR?

Anrecta, beyaz renkli bir merhemdir. Bu merhemin etkin maddesi ise gliseril trinitrattır. Bu etken madde, ‘organik nitratlar’ isimli ilaç grubunun üyelerinden biridir.

Anrecta, makat yani anüs bölgesinde meydana gelen kaşıntı, ağrı veyahut da kanamaya bağlı olarak gelişen küçük sıyrıkların ve yırtıkların tedavi edilmesinde kullanılır. İlgili bölgede hissedilen basıncın ve ağrının azalmasına aynı zamanda kan akış hızının artmasına destek olan Anrecta, doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

ANRECTA KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Anrecta anüs bölgesinde meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, ağrı veyahut da kanamaya bağlı olarak gelişen sıyrıkların ve yırtıkların tedavi edilmesi noktasında son derece etkilidir. Ancak bazı durumlarda bu merhemin son derece dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Anrecta bazı durumlarda kesinlik ile kullanılmamalıdır. O durumlar ise genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Gliseril trinitrat alerjisi,
  • Düşük kan basıncı,
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları,
  • Dar açılı glokom yani göz küresinin içindeki sıvı basıncında artış,
  • Kafatasının içinde intrakraniyal basınç veyahut da yüksek basınç artışı (kafa travması ya da acil medikal tedavi yapılmadığından kaynaklı olarak ölümcül olabilecek beyin damarlarındaki bir yırtıktan kaynaklanan beyin kanaması vb.)
  • Demir eksikliğine bağlı anemi,
  • Düşük kan basıncı yani hipotansiyona bağlı olarak riosiguat kullanımı,
  • Tadalafil, vardenafil, sildenafil sitrat, gliseril trinitrat, bütil nitrik veya izosorbit dinitrat amil, asetil sistein, alteplase veya trisiklik antideprasan kullanımı.

HAMİLELER ANRECTA KULLANABİLİRLER Mİ?

Hamile kadınların Anrecta kullanmaları uygun değildir. Eğer hali hazırda bir tedavi kapsamında Antrecta kullanılıyor ve o esnada da kişi hamile olduğunu öğrendi ise bu durumda mutlaka doktoruna veyahut da eczacısına danışmalıdır. Benzer bir durum emziren kadınlar için de geçerlidir. Emziren kadınlar Anrecta kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir hekime danışmalılardır.

ANRECTA’NIN YİYECEK VE İÇECEK İLE BİRLİKTE KULLANILMASI

Anrecta kullanımı esnasında alkol alınmaması gerekir. Aksi takdirde merhem kullanımı neticesinde vücut istenmeyen ve tehlikeli reaksiyonlar gösterebilir.

ANRECTA’NIN YAN ETKİLERİ NELER?

Anrecta rektal krem, bazı hastalarda çeşitli yan etkilerin gözlenmesine yol açabilir. Özellikle merhemi ilk kez kullanan hastalarda; baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk veyahut da sersemlik gibi belirtiler gözlenebilir.

ANRECTA KREM SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?

Anrecta rektal krem ile ilgili merak edilen başlıca başlıklardan biri de bu ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığı ile ilgilidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı olan kişilerin sağlık hizmetlerine erişimlerini destekler ve buna bağlı olarak da oluşan birçok masrafı karşılar. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir ilacı karşılayabilmesi için belirli kriterlerin karşılanması gerekmektedir. Söz konusu kriterlerin karşılanmaması halinde kişi sigortalı olsa dahi ilgili ilacın ödemesini karşılamak zorundadır.

Anrecta rektal merhem Almanya’dan ithal edilmektedir. Ülkemizde bu krem üretilmediği için reçeteli dahi olsa Anrecta satın alırken bir ödemenin yapılması gerekir. Kısacası Anrecta krem Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır.