Çalışanların büyük bir bölümünün asgari ücret karşılığında faaliyet gösterdikleri ülkemizde, kazançların artıp artmayacağı merak konusu oldu. Sene başında 17 bin 2 TL’ye yükseltilen ve açıklanan Orta Vadeli Program kapsamında da ara zam yapılmayacağı duyurulan asgari ücret, milyonlarca çalışanı düşündürmeye başladı.

Son iki yıldır asgari ücrete hem ocak ayında hem de temmuz ayında zam yapılmış olması, hayat pahalılığının devam ettiği şu günlerde 2024 yılı için de bir ara zammın söz konusu olabileceğini düşündürdü. Ancak yetkililerden konuya dair umutlandıran bir açıklama gelmemesi kafaları karıştırdı.

Asgari ücrete zam gelip gelmeyeceği yetkililerin tüm olumsuz açıklamalarına rağmen tartışılmaya devam edilirken olası senaryolar ortaya çıktı. Peki, asgari ücrete ara zam yansıtılacak mı? Asgari ücret ne kadar olacak? İşte konuya dair ayrıntılar…

Asgari Ücret Zamm 2

ASGARİ ÜCRET ZAMLANACAK MI?

Geçtiğimiz günlerde asgari ücret ara zammına ilişkin birtakım açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şu an için öyle bir güncellemenin planlanmadığını belirtmişti. Ekonomik parametrelerin iyi geldiğini ve dolayısı ile de asgari ücrete zam yapılmasına gerek olmadığını belirten Bakan Işıkhan, milyonları büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştı.

Sene başında asgari ücret zammı ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da ara zammın planlanmadığını ancak aksi bir durumda zam görüşmelerinin yapılabileceğini ifade etmişti.

Hükümet yetkililerinin ‘zam yok’ açıklamalarının ardından bir sürpriz ile karşılaşılıp karşılaşılmayacağı merak konusu olurken olası zam senaryoları konuşulmaya başlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu 5 aylık enflasyonu yüzde 22,72 olarak açıkladı. Haziran ayında da enflasyonun yüzde 3 civarında gerçekleşeceğini tahmin eden uzmanlar, olası bir asgari ücret zammının yüzde 25- 26 aralığında olabileceğini ileri sürdü.

ASGARİ ÜCRET 2025 YILINDA NE OLUR?

DİSK-AR: Büyümede ciddi yavaşlama DİSK-AR: Büyümede ciddi yavaşlama

Asgari ücret hakkında geniş çaplı birtakım hesaplamalarda bulunan uzmanlar, senelik enflasyon tahminlerini ortaya koydu. 2024 yılı enflasyonunun yüzde 35- 40 seviyelerinde gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten uzmanlar, dolayısı ile asgari ücrete de bu aralıkta bir artışın yansıtılabileceğini savundu.

Uzmanların tahminleri doğru çıkar ise asgari ücret 2025 yılında en az 22 bin 952 TL, en fazla ise 23 bin 802 TL olabilir.