Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası belediyelerde yaşanan işçi kıyımlarını inceleyeceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugüne kadar işçi çıkarımlarıyla ilgili 136 ihbar ve şikayet başvurusu alındığını ve bu başvuruların Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından değerlendirilerek teftiş programına alındığını duyurdu..

Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdildi:

“31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerde yaşanan işçi çıkarmalarına ilişkin sendikalar ve işçiler tarafından yapılan ihbar ve şikayet başvuruları öncelikli olarak değerlendirilmiş ve teftiş programına alınmıştır. Bu kapsamda, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında sendikal faaliyetlerin engellenmesi, toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanmaması gibi konularda gelen başvurular titizlikle takip edilmektedir. Seçimlerin ardından toplamda 136 ihbar ve şikayet başvurusu Bakanlığa ulaşmıştır. Konu hakkında yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırılıklar tespit edilmesi durumunda düzenlenecek raporlarda gerekli idari yaptırımlar uygulanacak olup, artan başvurulara yönelik teftişler ivedilikle gerçekleştirilecektir.”

Işıkhan: Vatandaşımızın ekmeğiyle oynayamazsınız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuya ilişkin sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, işçilerin haklarını koruma konusunda Bakanlık olarak aldıkları önlemleri duyurdu ve belediyelere yönelik sert bir uyarıda bulundu: “Alın teri ve emekleriyle ülkemizi büyüten işçilerimizin, çalışanlarımızın her zaman yanındayız. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası bazı belediyelerde yaşanan işçi kıyımlarına karşı taviz vermeden ve ayrımcılık yapmadan uyarıda bulunduk. Çalışanların ekmeğiyle oynanmasına müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir vatandaşımızın işiyle, ekmeğiyle oynayamazsınız. Bakanlık olarak, bu konuda bizlere ulaşan şikayetlerin gereğini yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlarımızın ekmeğiyle oynayamazsınız”