Sosyal Güvenlik

Bipap Cihazı SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

Bu içeriğimizde, ‘Bipap cihazı SGK karşılıyor mu?’ sorusuna yanıt verdik. Peki, bipap cihazı nedir, ne işe yarar? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu politikaları gereğince bazı ilaçların ve bazı tıbbi cihazların ödemeleri kurum tarafından karşılanmaktadır. Kurumun ilgili ödeme listesinde yer almayan ilaçların ve cihazların ödemeleri ise kişinin kendisine aittir.

Bazı ilaçlar ve tıbbi cihazlar reçeteli olarak kullanılıyor olsalar da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili ödeme listesinde yer almıyor olabilir. Peki, kamu kurumu bipap cihazı için ödeme yapar mı? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

BİPAP CİHAZI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Bipap cihazı, uyku apnesi ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarının tedavilerinde kullanılan bir cihazdır. ‘CPAP’ isimli bir cihaz ile birlikte kullanılan bipap cihazı, birçok rahatsızlığın semptomlarını gidermede oldukça etkilidir.

‘Bipap’ kelime anlamı olarak iki seviyeli pozitif havayolu basıncı anlamına gelir. Akciğerlerde ve solunum tüplerinde meydana gelebilecek potansiyel çökmelerin veyahut da tıkanmaların önüne geçilebilmesi amacı ile kullanılan bipap cihazı, maske ile birlikte kullanılır. Maskeden geçen basınçlı sonulum havası sayesinde uyku apnesi teşhisi olan kişilerde rahatlama gözlenir.

Bipap cihazının öne çıkan en önemli özelliği, ‘temel olarak soluma’ ve ‘soluma üzerindeki basıncı izleyen’ iki farklı ayar kapsamında çalışabiliyor olmasıdır.

BİPAP CİHAZI KİMLER TARAFINDAN KULLANILIR?

Kendi başına nefes almakta güçlük çeken hastalara hekimler tarafından önerilen bipap cihazı; yüksek basınçlı kurulum veyahut da düşük oksijen seviyesi olan uyku apnesi hastaları, kardiyopulmoner bozukluğu olan hastalar, konjestik kalp yetmezliği olan hastalar ve CPAP kullanımından verim alamayan hastalar tarafından kullanılabilmektedir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BİPAP CİHAZINI KARŞILAR MI?

Her sene sorumluluğunda olan ilaçlar ve tıbbi cihazlar için bir ödeme listesi yayınlayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu yıl bipap cihazını karşılayıp karşılamadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Rahat solunum için bipap cihazına ihtiyaç duyan hastalar, bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan destek alıp alamayacaklarını sık sık araştırmaktalardır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bipap cihazı desteği alınabilmesi için bazı prosedürlerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu bipap cihazı talebi olan hastalardan öncelikle uyku testi istemektedir. Yanı sıra CPAP titrasyon testleri de bu gibi durumlarda kamu kurumu tarafından talep edilebilmektedir. Ek olarak ilgili hastalığa bağlı olarak heyet raporunun düzenlenmesi de istenebilmektedir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NDAN BİPAP CİHAZI DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirli kriterler çerçevesinde sağladığı bipap cihazı desteğinden yararlanmak isteyen kişilerin söz konusu destek için başvuru oluşturmaları gerekmektedir. Kamu kurumunun arzu ettiği uyku testinin yapılabilmesi için bir sağlık kurumuna şahsen müracaat edilmesi ve ardından da ihtiyaç duyuldu ise ilgili branşın heyet raporu için gereken adımların atılması gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bipap cihazı desteği için talep ettiği evrakların temin edilmelerini takiben kurumun İadeli Cihazlar Servisi’ne gidilmesi gerekmektedir. Hastanın teslim ettiği evraklar birimin yetkilileri tarafından incelenmeye alınır. İnceleme neticesinde bipap cihazının kurum desteği ile alınıp alınamayacağına karar verilir.

Eğer inceleme neticesinde kişinin kurumdan bipap cihazı alabileceğine karar verildi ise stoklar kontrol edilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun stoklarında hali hazırda bipap cihazı bulunuyor ise kişi cebinden tek kuruş çıkmadan ilgili cihazı alabilir. Ancak cihazın bakımı ve aksesuarları tamamen hastanın sorumluluğunda olur. Yani maske, filtre ve hortum gibi ek aparatlar, hastanın kendisi tarafından karşılanmalıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun stoklarında bipap cihazının bulunmaması halinde yetkililer ‘Kurum stoklarında yoktur’ ibaresini hastanın reçetesine eklerler. Hasta ilgili reçete ile birlikte UBB’ye kayıtlı olan firmalara cihaz temini için başvuruda bulunabilir.