SENDİKA DEĞİŞTİRMEYENLERE MOBBİNG

CHP’li ve DEM Partili belediyeler, işçileri üyesi oldukları Hizmet-İş Sendikası’ndan istifa ettirerek baskı, tehditle kendi ideolojilerine yakın sendikalara üye olmaya zorluyor. Belediye yönetiminin işaret ettiği sendikaya üye olmayan işçiler, sürgün yoluyla cezalandırılarak sindiriliyor. İşçilerin kimi asıl işinin dışında farklı işlerde kimi de ikametlerinden uzak bölgelerde görevlendirilerek baskı uygulanıyor. Böylece, henüz sendikasını değiştirmemiş olan işçilere de gözdağı veriliyor.

SÜRGÜNLERİN ARTMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 500, Diyarbakır/Kayapınar Belediyesi 400, Van Büyükşehir Belediyesi 200, Van/İpekyolu Belediyesi 100 işçiyi sürgüne gönderdi. CHP’li belediyelerde ise Manisa Büyükşehir Belediyesi 800 sürgün ile başı çekiyor. Bunu 100 işçiyle Yalova/Çiftlikköy, 70 işçiyle Mersin/Silifke ve 62 işçiyle Antalya/Serik belediyeleri takip ediyor.

31 Mart’tan bu güne, Hizmet-İş Sendikası’nın örgütlü ve yetkili olduğu DEM Partili 24 belediyede bin 788, CHP’li 61 belediyede bin 408 işçi sürgüne gönderildi. Önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artacağından endişe ediliyor.

HAK-İŞ Başkanı Arslan: Emekli maaşlarını yüzde 50 artırmak mümkün HAK-İŞ Başkanı Arslan: Emekli maaşlarını yüzde 50 artırmak mümkün

İŞÇİLER ENDİŞELİ

Sürgünlerin yaşandığı belediyelerde çalışan işçiler, yarın sıranın kendilerine de geleceği endişesiyle çalışmaktan usanmış durumda. Görev yerleri değiştirilen işçilerin hak ve itibarı zedeleniyor, kazanılmış bir kısım hakları gasp ediliyor. Ancak işten çıkarılma korkusuyla yeni iş ve görevleri kabul etmek zorunda kalıyorlar.

SÜRGÜN EDİLENLER HİZMET-İŞ ÜYESİ

Belediye yönetimleri apaçık yaptıkları sürgünleri ‘yer değişikliği’ olarak açıklıyor ancak sürgün edilen işçilerin tümünün Hizmet-İş üyesi olması dikkatlerden kaçmıyor.

HİZMET-İŞ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Hizmet-İş Sendikası çalışma barışını bozan, kamu yararı ve hizmetin gereklerine uymayan, işçinin iradesini yok sayan ve insan haklarına aykırı olarak gerçekleştirilen ‘sürgün görevlendirmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunarak hukuki işlem başlattı. Sendika ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından da tahkikat yapılarak gerekli idari yaptırımların uygulanması için müfettiş talebinde bulundu.

İşçiler hukuki işlemlerin bir an evvel tamamlanması bekleniyor. Süreç uzarsa işçileri daha stresli günler bekliyor.