Sosyal Güvenlik

Daflon SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

‘Daflon SGK karşılıyor mu?’ sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazımızda, ilacın içeriğinden ve ne işe yaradığından da bahsettik.

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olan sigortalılara ve emeklilere, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı tanımlanır. İlgili hak çerçevesinde vatandaşlara yardımcı olan kamu kurumu bazı ilaçların ve tıbbi cihazların masraflarını da üstlenir.

Reçeteli ilaçlar ve tıbbi cihazlar için ödeme kısmının sorumluluğunu alan Sosyal Güvenlik Kurumu, hangi ilaçların ve tıbbi cihazların sorumluluğunu üstlendiğini açıklamak üzere bir ödeme listesi düzenler. Söz konusu listede yer alan tüm ilaçlar ve tıbbi cihazlar para ödenmeksizin satın alınabilir.

Son dönemlerde ‘Daflon’ isimli ilaca yönelik arama motorları üzerinden sık sık sorgulamalar yapıldığı görülmektedir. Birçok kişi bu ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde olup olmadığını merak etmektedir. Bizler de bu içeriğimizde Daflon’a ve ilacın SGK’nın sorumluluğunda olup olmadığına dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk.

DAFLON NEDİR, NE İŞE YARAR?

Daflon, venöz yetmezliği ve bu yetmezlik durumuna bağlı olarak gelişen çeşitli semptomların tedavi edilmesinde kullanılan bir ilaçtır. ‘Venöz yetmezliği’ durumu, halk dilinde varis tedavisi olarak da bilinmektedir. Bir tür toplardamar hastalığı olan varis kişilerin hayat kalitelerini bir hayli düşürmek ile birlikte ciddi ağrılara da sebep olmaktadır. Bu neden ile durumun en başından kontrol altına alınması ve sürecin bir hekim tarafından yönetilmesi son derece önemlidir.

Etken maddeleri arasında diosmin ve hesperidin bulunan Daflon, damar duvarlarını güçlendirmekte başarılıdır. Güçlenen damar duvarları neticesinde kan akışı da düzene girer ve böylelikle de varislerin sebep oldukları semptomların önüne geçilmiş olur.

Daflon’un başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dolaşım sistemin düzenlediği için bacaklardaki kan akışı bozukluğu kontrol altına alınır.
  • Varislere bağlı olarak gelişen ağrı, kramp, ağırlık hissi ve kaşıntı gibi semptomların etkilerini hafifletir.
  • Damar içi iltihap oranını düşürerek bacaklardaki şişkinliklerin azalmasına yardımcı olur.

DAFLON’UN İÇERİĞİ

500 mg’lık filmli tabletler halinde satışı yapılan Daflon’un etken maddesi hesperidin ve diosmindir. Bu maddelerin özellikleri ise genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

Diosmin: Bazı bitkilerde doğal olarak bulunan flavonoid bir bileşiktir. Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgillerde bol miktarda bulunur.

Heperidin: Turunçgillerde yüksek oranda bulunan bu madde, damar sağlığını destekler. Ayrıca antioksidan özelliğe de sahiptir.

Metilhidroksipropil selüloz, sarı demir oksit, titanyum dioksit, sodyum lauril sülfat, kırmızı demir oksit, makragol 6000, talk. gliserol ve sodyum nişasta glikolat da Daflon’un içeriğinde bulunan maddeler arasında yer almaktadır.

DAFLON KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Birçok kişi Daflon’un hemoroid yani basur tedavisinde de kullanılabileceğini düşünmektedir. Ancak bu son derece yanlış ve doktorlar tarafından da tavsiye edilmeyen bir düşüncedir.

Daflon kullanımında önem verilmesi gereken başlıca konular arasında tedavinin süresi gelir. Daflon kullanımının doktor kontrolünde ve kısa süreli olması gerekir.

Doktorun tavsiyesi üzerine Daflon kullanmaya başlayan kişinin olabildiğince güneşe çıkmaması ve sıcaktan kaçınması gerekir. Yanı sıra hamilelik ve emzirme dönemlerinde de doktorun bilgisi haricinde Daflon’un kullanılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde hem hamilelik hem de emzirme dönemine dair istenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU DAFLON’U KARŞILIYOR MU?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde bulunup bulunmadığı en çok merak edilen ilaçlardan biri olan Daflon, pek çok hasta tarafından yakından takip edilmektedir.

Varis sorununun tedavisinde aktif olarak kullanılan Daflon, günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde yer almaktadır. Söz konusu ilaç doktor reçetesi ile eczanelerden satın alınabilmektedir.