Adıyaman’da İndere köyü yakınlarındaki deprem konutları inşaatında son bir yılda işçi ölüm haberleri peş peşe geldi. Akıllara ihmal mi? Kaza mı? soruları getiren işçi ölümlerinde korkutan tabloyu İSİG açıkladı. İSİG,  İndere köyü deprem konutlarında bu ay tespit edebildikleri üçüncü, bu yıl ise altıncı işçi ölümü olduğunu paylaştı.

Konu zam olunca kapılar kapanıyor! Konu zam olunca kapılar kapanıyor!

Yaşanan işçi ölümlerine ilişkin Evrensel'e konuşan İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır, bu ölümlerin nedenini 'hızlı çalışmaya' bağladı. “Özellikle deprem bölgesinde inşaatları hızlı yapma, yetiştirme süreci var, birinci sebep bu” diyen Çakır, bir diğer nedenin de taşeron işçi çalıştırma olduğunu belirtti. Çakır, “İnşaatların çoğu taşeronlar tarafından yapılıyor ve burada ana işveren göründüğü kadarıyla TOKİ. Bu inşaatları denetleyemediğini değil denetlemediğini gösteriyor” dedi.

İş güvenliği önlemlerinin maliyetli olarak görüldüğü için alınmadığını vurgulayan Çakır, devletin denetim yapmadığını ve özellikle deprem bölgelerinde daha fazla denetim yapması gerektiğini belirtti. Türkiyeli işçilerin yanı sıra kayıt dışı çalışan göçmen işçilerin de olduğunu ifade eden Çakır, inşaat sektöründe örgütlenmenin sınırlı olduğunu ve bu durumun ölümlere yol açtığını söyledi.

ÖLÜMLER ENGELLENEBİLİR

Ölümlerin hepsinin engellenebilir olduğunu da belirten Çakır, “Özellikle yüksekten düşmeler. İndere’de olan olayda iskele çökmüştü. İskele nasıl çöker, izaha muhtaç bu. Demek ki iskele yanlış kurulmuş. 3 kişi düşmüştü, bir kişi olay günü hayatını kaybetmişti, biri dün hayatını kaybetti, biri de ağır yaralı olarak hâlâ hastanede. Bu ay inşaatlardaki ölümler gözle görülür biçimde artış gösteriyor. Deprem bölgesinde yıkım sonrası inşaatlarda artış var, TOKİ’lerin yapılmaya başlanmasıyla çok fazla ölüm haberleri geliyor buralardan” dedi.