En yüksek ek göstergeden yararlanma şartları sıklıkla sorulmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü uygulamaya esas görüş vermiştir.
Bu Genel Müdürlük vermiş olduğu görüşlerle kaldırılan Devler Personel Başkanlığının yerine geçmiştir. Konuyla ilgili olarak verilen görüşe aşağıda yer verilmiştir:
Başbakanlık Halkla İlişkiler Müşaviri ve Hazine Müsteşarlığında Müsteşarlık Müşaviri kadrolarında görev yapmakta iken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına geçen ve buradan da Danışman kadrosundan emekli olan birinin 1. dereceli uzman kadrosuna atanması halinde yararlanacağı ek gösterge nasıl belirlenmektedir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 üncü maddesinde, "... B) Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. ... Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır. ..." hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, Sayıştay Temyiz Kurulunun 30/11/2010 tarihli ve 32255 sayılı kararında da, "Buna göre, söz konusu 43 üncü maddenin (B) bendinin 2. fıkrası hükmüne bir istisna getirilerek, 1 inci dereceden uzman unvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılmasına imkan sağlanmış olmakla birlikte, bulunulan en yüksek ek göstergeli sınıf ve görevin 1. dereceli uzmanlık görevinden bir önceki görev olacağına dair herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır.
Bu çerçevede; 8 ay 5 gün Genel Müdür olarak görev yaptıktan sonra sırasıyla APK Uzmanlığına, Özel Kalem Müdürlüğüne, tekrar APK Uzmanlığına atandıktan sonra bu görevde iken 01/09/1995 tarihinde istifa ederek memuriyetten ayrılan ve 01/12/2004 tarihinde birinci dereceli uzman kadrosuna açıktan atanan ilgiliye 657 sayılı Kanun’un 43’üncü maddesinin (B) bendinin 3’üncü fıkrası hükmü gereği 6400 ek gösterge; 4500 gösterge rakamı üzerinden makam tazminatı ve buna bağlı olarak da 11.500 gösterge rakamı üzerinden görev tazminatı ödenmesi gerekmektedir." şeklinde açıklama yapılmıştır.
Bu itibarla, Başbakanlık Halkla İlişkiler Müşaviri ve Hazine Müsteşarlığında Müsteşarlık Müşaviri kadrolarında görev yapmakta iken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına geçen ve buradan da Danışman kadrosundan emekli olan birinin Genel Müdürlüğünüzde münhal bulunan 1. dereceli uzman kadrosuna atanan ilgilinin daha önce almış olduğu en yüksek ek gösterge rakamından yararlanması mümkündür.