KİT’lerde sözleşmeli personel olarak görev yapan personelin sınavsız olarak memur kadrosuna istifa ederek geçip geçemeyeceği sürekli olarak sorulmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü uygulamaya esas görüş vermiştir.

Bu Genel Müdürlük vermiş olduğu görüşlerle kaldırılan Devler Personel Başkanlığının yerine geçmiştir. Konuyla ilgili olarak verilen görüşe aşağıda yer verilmiştir:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Malatya Devlet Hava Meydanları İşletmesi Müdürlüğünde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken seçimler için istifa eden birinin 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi kapsamında açıktan atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Danıştay’dan memurluğa engel suçlarla ilgili kritik karar Danıştay’dan memurluğa engel suçlarla ilgili kritik karar

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinde, "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler. ... 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde;

"a) Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda hizmetler memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürülür. b) Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda, devlet tarafından tahsis edilen kamu sermayesinin karlı, verimli ve ekonominin kurallarına uygun bir şekilde kullanılmasında bulunduğu teşkilat, hiyerarşik kademe ve görev unvanı itibariyle kuruluşunun karlılık ve verimliliğini doğrudan doğruya etkileyebilecek karar alma, alınan kararları uygulatma ve uygulamayı denetleme yetkisi verilmiş asli ve sürekli görevler genel idare esaslarına göre yürütülür. Teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli görevleri; genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul ve daire başkanları, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürleri, müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile ekli 1 sayılı cetvelde kadro unvanları gösterilen diğer personel eliyle gördürülür. Bunlar hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır. c) (b) bendi dışında kalan sözleşmeli personel, teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esasları dışında yürüttükleri hizmetlerinde bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hukuki esaslar çerçevesinde akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personeldir. (Bunlar bu Kanun Hükmünde Kararnamede sözleşmeli personel olarak geçecektir.) Sözleşmeli personel işin niteliğine göre yılın veya günün belirli sürelerini kapsamak üzere kısmi zamanlı da istihdam edilebilir..." hükmü bulunmaktadır.

Mezkûr 92 nci maddede geçen "657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden" ibaresinden ise diğer personel kanunlarına tabi olarak çalışan kadrolu personelin anlaşılması gerekmektedir. 399 sayılı 2 KHK'nın 3 üncü maddesinde kadrolu personelin kimler olduğu açıkça sayılmış olup sözleşmeli personel bir kadroya bağlı olmaksızın pozisyon esasına göre istihdam edilmektedir.

Bu itibarla, 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personelin daha önce 657 sayılı Kanuna tabi memuriyet hizmeti bulunması halinde mezkûr Kanunun 92 nci maddesi kapsamında açıktan atanması mümkündür.