İzmir'de bulunan Kristal Yağ fabrikasında çalışan Tekgıda-İş Sendikası üyesi işçiler, Arkas Holding'e bağlı olduklarını ve grevlerinin 32 gün sürdüğünü belirtti. Şube Başkanı Latif Gökçay, çalışanların adil bir ücret alarak devam etmek istediklerini ve anlaşmaya kararlı olduklarını ifade etti.

Aydınlık'ın haberine göre, Kristal Yağ işçileri, grev süreci ve yaşananlar hakkında önceki gün büyük bir basın açıklaması yaptı. İşçileri temsilen konuşan Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse, arabuluculuk görüşmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, fabrikanın kurucularının ve bugünkü yöneticilerinin tavırlarının oldukça farklı olduğuna dikkat çekerek “Parayla satın alınamayacak şeylerin başında tecrübe gelir. Bizlere sanki suç işlemiş, hata yapmış ve yaptıkları hatalardan dönmeyi bekleyen bir tavırla karşılaştık. Grevdeki işçilere ‘1 bardak bile su vermeyin’ diyen, ‘Taşkınlık yapabilirler’ diyerek fabrika kapılarını bile kilitleyen bir yönetimle karşı karşıyayız.” diye konuşmuştu.

HAK-İŞ 5. Uluslararası Emek Fotoğrafları Yarışması’nda ödül heyecanı HAK-İŞ 5. Uluslararası Emek Fotoğrafları Yarışması’nda ödül heyecanı

Tekgıda-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Latif Gökçay, grev sürecini şöyle anlattı:

“28 Mayıs’ta grev kararı astığımızda işveren grev oylaması için imza topladı. 98 işçi fabrikada çalışırken, işveren grev oylamasında hayır çıkarmak için 49 ithal işçi aldı. İŞKUR Bölge Müdürlüğü ise buna izin vermedi. Oylamaya 98 kişi ile devam edildi. 86 kişi ‘evet’ dedi ve biz ayın 11’inde greve çıktık. Sendika olarak grevin bir amaç değil araç olduğunu düşünüyoruz ama hakkımızı alamadığımız, enflasyon karşısında ezildiğimiz için geçinebilecek bir ücret alıp yolumuza devam etmek istiyoruz. Anlaşamayınca da süreç bu noktaya geldi.

BACANIN TÜTMESİNDEN YANAYIZ

“Biz Arkas Holding’e bağlı Kristal Yağ çalışanları olarak buranın bacasının tütmesinden yanayız. Bu fabrika çalışanların da. İşverene ‘Bizim sesimize duyarlı olun.’ diyoruz. Elimiz havada, bu işi bağıtlayalım, arkadaşlarımız da işine devam etsin, üretelim. Ama istediğimiz ücreti alamazsak 31 gün değil 91 gün kararlılıkla burada bekleriz.”