Sene başında açıklanan asgari ücret ve memur maaşı zamlarının ardından tüm meslek gruplarının kazançlarında değişikliğe gidilmişti. Bu kapsamda senenin ilk yarısının geride bırakılmak üzere olduğu şu günlerde diş hekimlerinin güncel maaşları da arama motorlarına konu olmaya başladı.
Ağız ve diş sağlığının genel sağlık tablosunda büyük bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda kişilerin ağız ve diş sağlıklarının sorumluluklarını üstlenen diş hekimliği bölümü, birçok öğrencinin de yakından takip ettikleri meslek grupları arasında yer almaktadır. Geleceklerini diş hekimliği bölümü üzerine şekillendirmek isteyen birçok genç, mevcut diş hekimi maaşlarını merak etmektedir. Bizler de bu içeriğimizde hem diş hekimliğine hem de bölüm mezunlarının güncel maaş aralıklarına dair bilgilendirmelerde bulunmaya çalıştık.
DİŞ HEKİMLERİNİN MAAŞLARI NEYE GÖRE DEĞİŞİR?
Diş hekimleri için sabit bir maaştan bahsetmek mümkün değildir. Bir diş hekiminin aldığı/ alacağı maaş, birçok faktör doğrultusunda hesaplanır.
Diş hekimlerinin maaşları; deneyim sürelerine, eğitimlerine, çalışılan kuruma, yapılan işin kapsamına, kurumun bulunduğu bölgeye ve çalışma koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
DİŞ HEKİMLERİ NE KADAR KAZANIR?
Diş hekimlerinin maaşlarını etkileyen birçok faktör doğrultusunda 2024 yılı için bu meslek gruplarından olan kişilerin ortalama olarak 62 bin 700 TL civarında bir kazanç sağladıklarını söylemek mümkündür.
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan diş hekimlerinin maaşları; uzmanlık alanına, hasta hacmine, kurumun niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde özel kurumlarda çalışan diş hekimlerinin devlet kurumlarında çalışan diş hekimlerine göre daha yüksek tutarlarda maaş aldıkları da bilinmektedir.
Özele bağlı olarak çalışan diş hekimlerinin maaşları 69 bin 300 TL ila 112 bin 500 TL aralığında değişiklik göstermektedir.
DİŞ HEKİMLERİ NE İŞ YAPAR?
Diş hekimlerinin görev tanımları da birçok kişi tarafından merak edilen ve arama motorlarına da sık sık konu olan başlıklar arasında yer almaktadır.
Diş hekimleri hastaların ağız ve diş sağlığı sorunlarını teşhis etmek amacı ile yürütülen bir dizi adımdan sorumlulardır. Muayeneler esnasında; diş çürükleri, diş eti hastalıkları, yapısal bozukluklar ve diğer ağız içi problemleri göz önünde bulundurulur. Hekimin teşhisinin ardından d uygun tedaviler planlanır. Tedaviler teşhise bağlı olarak; diş dolgusu, kanal tedavisi, diş çekimi, diş beyazlatma, diş taşı temizliği ve protez uygulamaları gibi başlıklar altında şekillenebilir.
Diş hekimleri hasarlı veyahut da çürük dişleri onarmak üzere bir dizi restoratif işlem uygularlar. Dolgu, porselen, kron, köprü ve kaplama gibi yöntemler, restoratif işlemler arasında yer almaktadır. Dişlerin konumunu ve çene yapısını düzeltmekten de sorumlu tutulan diş hekimleri, bu başlık altında da çeşitli ortodontik tedaviler uygularlar. Bu tedavilerden en sık uygulananının ise diş teli tedavisi olduğu bilinmektedir.
Gerekli görülmesi halinde çeşitli cerrahi müdahaleler de gerçekleştiren diş hekimleri; diş çekimi, implant uygulaması ve periodontal cerrahi gibi işlemlerin de sorumluluklarını üstlenirler.
DİŞ HEKİMLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
Görev tanımları bir hayli geniş olan diş hekimlerinin çalışma alanları da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Diş hekimliği üzerine bir kariyer planlamak isteyen birçok kişi, ilerleyen dönemlerde hangi alanlarda faaliyet yürütebileceklerini sık sık araştırılar.
Diş hekimleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Yanı sıra üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde kalarak akademik bir kariyer de planlayabilen diş hekimleri, ayrıca özel hastanelerde ve özel kliniklerde de hasta kabul edebilirler. Son olarak birçok diş hekiminin kendi muayenelerini açtıkları da bilinmektedir.