Sosyal Güvenlik

Eksik gün sayısı nedir? Eksik gün nedenleri nelerdir?

Eksik gün sayısı nedir? Eksik gün nedenleri nelerdir? Eksik gün kodlarına ilişkin detaylar nelerdir? Merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde...

Abone Ol

SGK eksik gün tabiri, bir aylık çalışma süresi içinde çalışanın kaç gün eksik prim günü olduğunu gösterir. Eksik gün bildirimi, çalışanın çeşitli sebeplerle 30 günden az çalıştığı durumlarda işverenler tarafından SGK'ya yapılan bildirimdir. Eksik gün bildirim formları ilgili aylar için düzenlenir, ancak SGK'ya elden teslim edilmez.

Bu belgeler işverenler tarafından on yıl boyunca saklanır ve SGK talep ettiğinde ibraz edilir. 2018 yılı Mart dönemi ile başlayan yeni uygulamaya göre; eksik gün bildirim nedenleri her ayın 26’sına kadar aylık prim hizmet belgesinde/muhtasar prim hizmet beyannamesinde belirtilmelidir.

EKSİK GÜN      EKSİK GÜN NEDENİ

KODU

1

İstirahat:

Ay içerisinde rapor alan sigortalılar bu kodla bildirilir. Kurumca elektronik ortamda alınabilenler hariç Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularından veya işyeri hekimlerinden alınmış istirahatli olduğunu gösteren rapor ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgedir. Düzenlendiği tarih itibariyle hüküm ifade eder.

3

Disiplin cezası:

Bir sigortalıya disiplin cezası verildiğinde, bu kod ile bildirim yapılır. Sigortalıya tebliğ edilen disiplin cezasının uygulandığını ispatlayan belge sunulur. Bu belge her zaman değiştirilebilir nitelikte olmayabilir ve düzenlendiği tarihten itibaren geçerlidir.

4

Gözaltına alınma:

Sigortalılar, çeşitli sebeplerle gözaltına alındıklarında bu durum bu kodla bildirilir. Gözaltına alınma durumu, ilgili belge ile kanıtlanır. Bu belge her zaman değiştirilemez nitelikte olmayabilir ve düzenlendiği tarihten itibaren geçerli olur.

5

Tutukluluk:

Sigortalılar, farklı sebeplerden dolayı tutuklandıklarında bu durum bu kodla bildirilir. Tutuklanmayı ispatlayan belge sunulmalıdır. Bu belge her zaman değiştirilemeyen bir belge olmayabilir ve düzenlendiği tarihte geçerli olur.

6

Kısmi istihdam:

Kısmi süreli çalışan bir sigortalı, bu belgeyle bildirilir. Kısmi süreli çalışmalar, sigortalının ve işverenin imzaladığı yazılı bir iş sözleşmesi ile kanıtlanır. Bu belge, noter onaylı olması durumunda her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan bir belgedir ve düzenlendiği tarihten itibaren geçerlidir. Adi bir sözleşme olduğunda ise her zaman düzenlenebilir nitelikte olan bir belgedir ve ibraz edildiği tarihten sonra geçerli olur. Geçmişe yönelik geçerli olup olmadığı konusunda SGK'nın denetim ve kontrolle görevli memurlarınca karar verilecektir.

7

Puantaj kayıtları:

Bu kodlar, belirli iş günlerinde çalışmayan veya çalıştırılmayan sürekli istihdam edilen sigortalılar için kullanılır. Sigortalının imzaladığı puantaj kayıtları ile bu durum kanıtlanır. Belge her zaman düzenlenebilir niteliktedir ve ibraz edildiği tarihten itibaren geçerlidir. Geçmişe yönelik olarak geçerli olup olmadığı ise SGK'nın denetim ve kontrolle görevli memurlarınca karar verilecektir.

8

Grev:

Sigortalılar grev nedeniyle geçici olarak işe gelmediklerinde eksik günleri bu kodla bildirirler. Bu durum resmi bir yazı ile ispat edilir. Belge her zaman değiştirilebilir nitelikte olup, düzenlendiği tarihte geçerlidir.

9

Lokavt:

Bu kod, işçilerin eksik günlerini bildirmek için kullanılır. Resmi makamlardan alınan bir yazı ile ispatlanmalıdır. Belge her zaman düzenlenebilir nitelikte değildir ve düzenlendiği tarihte geçerlidir.

10

Genel hayatı etkileyen olaylar:

Eğer olağandışı durumlar nedeniyle eksik günler oluşursa, bu durum resmi makamlardan alınan bir yazı ile ispat edilerek bildirilir. Bu belge her zaman güncellenebilir nitelikte olup, düzenlendiği tarih itibariyle geçerlidir.

11

Doğal afet:

Doğal afetlerden kaynaklanan eksik günler, SGK'ya bu kodla bildirilir ve resmi makamlardan alınan yazı ile ispat edilir. Bu belge her zaman düzenlenebilir nitelikte değildir ve düzenlendiği tarih itibariyle geçerlidir.

12

Birden fazla:

Eğer eksik gün sebebi birden fazla ise (örneğin hem hastalıktan raporlu olması hem de kısmi istihdam olması gibi durumlar) bu durum bildirim kodu kullanılarak rapor edilir. Eksik gün nedeni belgelerle ispat edilir ve bu belgeler eksik günün niteliğine göre her zaman düzenlenebilir veya düzenlenemeyen belgeler olabilir.

13

Diğer Nedenler:

Eğer eksik gün nedeni olarak belirtilen seçenekler arasında bulunmuyorsa, alternatif bir neden kodu seçilebilir. Eksik gün nedeni belgesi, niteliğine bağlı olarak her zaman düzenlenmiş veya düzenlenmemiş belgelerle kanıtlanabilir.

15

Devamsızlık:

İşçi, mazeretsiz olarak işe gelmediğinde bu kod kullanılır. Devamsızlık belgeleriyle ispat edilmelidir. Her zaman düzenlenebilen bir belgedir. Belgenin ibraz edildiği tarihten itibaren geçerlidir. Geçmişe yönelik olarak SGK'nın denetim ve kontrol görevlilerince karar verilecektir.

16

Fesih tarihinde çalışmamış:

Sigortalı, sözleşmenin feshedildiği tarihte çalışmamışsa, bu durum bu kod ile bildirilir. İş sözleşmesinin feshedildiği tarihte çalışılmadığına dair belge sunulmalıdır. Bu belge her zaman düzenlenebilir niteliktedir ve ibraz edildiği tarihten itibaren geçerli olacaktır. Geçmişe yönelik geçerliliği SGK’nın denetim ve kontrolle görevli memurlarınca karar verilecektir.

17

Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma:

Ev hizmetlerinde 5510 sayılı Kanunun Ek-9 kapsamında çalışanların eksik günü olması halinde seçilecek koddur. Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir.

18

Kısa çalışma ödeneği:

Kısa çalışma ödeneği alan sigortalılar bu kodla bildirilir. Kısa çalışma ödeneği alındığına dair ilgili resmî makamlardan alınan belge ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgedir. Düzenlendiği tarih itibariyle hüküm ifade eder.

19

Ücretsiz doğum izni:

Kadın sigortalıya doğum sonrası verilen izin, analık istirahati sona erdikten sonra başlar. Bu süreçte sigortalı, ilgili kod ile bildirilir ve sigortalı ile işveren arasında imzalanan belge ile kanıtlanır. Eğer belge noter onaylıysa, her zaman düzenlenemeyen bir belgedir ve düzenlendiği tarihten itibaren geçerlidir. Eğer belge noter onaylı değilse, her zaman düzenlenebilir nitelikte bir belgedir ve ibraz edildiği tarihten itibaren geçerli olur. Geçmişe yönelik geçerliliği ise SGK'nın denetim ve kontrolle görevli memurlarınca karar verilecektir.

20

Ücretsiz yol izni:

Yıllık iznini bulunduğu şehirden başka şehirde geçirecek olan sigortalılara verilen izin durumunda kullanılan koddur. Yıllık izin belgesiyle ispat edilir. Yıllık izin defterinde yer alması durumunda her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgedir. Düzenlendiği tarih itibariyle hüküm ifade eder.

21

Diğer ücretsiz izin:

Bu kod, yasal olarak zorunlu olmayan ancak işçi ve işverenin anlaşması sonucu ortaya çıkan ücretsiz izinleri ifade etmektedir. Bu tür izinler, sigortalı ve işveren arasında imzalanan belge ile kanıtlanır. Noter onaylı belgeler her zaman değiştirilemez nitelikte olmayabilirken, adi belgeler her zaman değiştirilebilir niteliktedir. Belgenin düzenlendiği tarih itibariyle yürürlüğe girmektedir. Geçmişe yönelik olarak belgenin geçerli olup olmadığına, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun denetim ve kontrol görevlileri karar verecektir.

22

5434 SK ek 76, gm 192:

5434 sayılı Emekli Sandığına bağlı çalışanların eksik günleri bu kod ile bildirilir. 5434 sayılı Kanunun Ek 76 ve Geçici 192’nci maddesine tabi olunduğunu gösterir. Belge ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgedir. Düzenlendiği tarih itibariyle hüküm ifade eder.

23

Yarım Çalışma:

Yarım çalışma ödeneği alan sigortalılar bu kodla bildirilir. Yarım çalışma ödeneği alındığına dair ilgili resmî makamlardan alınan belge ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belgedir. Düzenlendiği tarih itibariyle hüküm ifade eder.

24

Yarım Çalışma ve Diğer Nedenler:

Bu eksik gün kodu, ay içinde yarım çalışma ödeneği alırken aynı zamanda başka nedenlerle de eksik çalışma durumu olması halinde kullanılır. Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir.

25

Diğer Belge/Kanun Türlerinden Gün Tamamlama:

Sigortalının birden fazla belge ya da kanun türünden bildirilmesinin gerektiği hallerde kullanılan koddur. (5746 ARGE Teşviki, yeraltı ve yerüstü işlerde çalışan işçiler, sağlık hizmet sunucularında fiili hizmete tabi çalışan personeller vs.) Her iki belge/kanun türünden bildirilen gün sayısı 30 olacağından belge ibrazı istenmez.

26

Kısmi İstihdama İzin Verilen Yabancı Uyruklu:

Yabancı uyruklu sigortalılar için kısmi süreli çalışmalarına izin verilen durumlarda, bu eksik gün nedeninin belirtilmesi gerekmektedir. Örneğin, eğitim kurumlarında kısmi çalışmaya izin verilen yabancı uyruklu öğretim görevlileri gibi durumlarda resmî makamlardan alınan belge ile bu durum ispat edilir. Bu belge her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayıp, düzenlendiği tarih itibariyle geçerli olmaktadır.

27

Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler:

Bu eksik gün kodu, ay içinde kısa çalışma ödeneği alırken aynı zamanda başka nedenlerle de eksik çalışma durumu olması halinde kullanılır. Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir.

28

Pandemi Ücretsiz İzin (4857 GEÇ.10.MD):

4857 sayılı Kanunun Geçici 10. maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılan sigortalılar için kullanılan bir koddur. İşverenin tek taraflı beyanıyla gerçekleşir ve sigortalının izni aranmaz. Bu durumdakiler, nakdi ücret desteğinden yararlandıklarını ispatlamak için ilgili resmi makamlardan alınan belgeyle nakdi ücret desteği aldıklarını kanıtlarlar. Bu belge her zaman düzenlenebilir nitelikte değildir ve düzenlendiği tarih itibariyle geçerlidir.

29

Pandemi Ücretsiz İzin ve diğer:

Bu eksik gün kodu, ay içinde pandemi ücret izin yanında aynı zamanda başka nedenlerle de eksik çalışma durumu olması halinde kullanılır. Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir.

Eksik Gün Nedenleri

Kısa çalışma uygulamasının başlamasıyla birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu eksik gün nedenlerinde bazı güncellemeler yapmış ve kısa çalışma ile ilgili eksik gün nedenlerine ilaveler eklemiştir. Şu anda kısa çalışma uygulaması sırasında altı farklı eksik gün nedenine başvurulabilir:

18-Kısa Çalışma Ödeneği: Kısa çalışma uygulaması kapsamında olan ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kodla bildirilecektir.

27-Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler: Kısa çalışma uygulaması kapsamında olan ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçilerin, o ay içerisinde, kısa çalışmayla beraber, devamsızlık, istirahat vb. eksik gün nedenleri de varsa bildirimler bu kodla yapılacaktır.

21-Diğer Ücretsiz İzin: Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olan ancak kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kod üzerinden bildirilecektir.

12-Birden Fazla: Yine, Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olan ancak kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, o ay içerisinde, kısa çalışmayla beraber, devamsızlık, istirahat vb. eksik gün nedenleri de varsa bildirimler bu kod üzerinden yapılacaktır.

28-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md.): Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 24 üncü Maddesi Kapsamında Yapılacak Nakdi Ücret Desteği Uygulamasına İlişkin Usul ve Esasların 7nci maddesinde; nakdi ücret desteği süresinin 17.04.2020-17.07.2020 olarak belirlenmiş olması sebebiyle, söz konusu tarih aralığında, 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10’uncu maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenlerince tamamen veya kısmen ücretsiz izne gönderilenlerin ücretsiz izinle ilgili eksik gün bildirimleri bu kod üzerinden yapılacaktır.

29- Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md.) ve Diğer: Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 24 üncü Maddesi Kapsamında Yapılacak Nakdi Ücret Desteği Uygulamasına İlişkin Usul ve Esasların 7 nci maddesinde; nakdi ücret desteği süresinin 17.04.2020-17.07.2020 olarak belirlenmiş olması sebebiyle, söz konusu tarih aralığında, 4857 sayılı İş Kanununungeçici 10’uncu maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenlerince tamamen veya kısmen ücretsiz izne gönderilenlerin ücretsiz izinle beraber, devamsızlık, istirahat vb. eksik gün nedenleri de varsa bildirimler bu kod üzerinden yapılacaktır.