Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur sistemi üzerinden maaş alan emeklilik sisteminde tek statü uygulanmasına geçileceği yönündeki haberler kafaları karıştırdı.

Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı

Konuya ilişkin emekhaber.com’a bilgi veren SGK yetkilileri, haberin doğru olmadığını belirtti. Söz konusu haberlerde yeni kurgulanan sistem gereği milyonlarca emekliye temmuz ayında ödenecek olan enflasyon farkının yeni sistemde herkes için aynı oranda belirleneceği iddia ediliyor.

SGK yetkilileri, “Bazı medya sitelerinde yeni uygulamaya geçileceği yönünde haberler var. Ancak bunun için yasal değişiklik gerekiyor. Bugün itibariyle sistemsel bir değişiklik olmadığı için haberler gerçeği yansıtmıyor” değerlendirmesi yaptı.

Bilindiği üzere, memur emeklilerine zam oranları, enflasyon farkının üzerine eklenen toplu sözleşme bedeli ile hesaplanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklisi içinse enflasyon farkı olarak refah payı ödemesi yapılıyor. Bu durum çoğu zaman memur emeklilerinin zam oranlarının SSK ve Bağ-Kur statüsünde bulunan emeklilere göre bir miktar daha fazla olmasına yol açıyor.

İddia edilen yeni sistemde ise artık statü farkının olmayacağı bütün emeklilere aynı oranda zam yapılacağı öne sürülüyor.