Kasım ayında emeklilere ek zam mı verilecek, ikramiye mi? Kasım ayında emeklilere ek zam mı verilecek, ikramiye mi?

TÜİK'in nüfus verilerine göre 2023-2100 yılları arasında yaşlı nüfus artacak, çalışan nüfus azalacak. Bu nedenle emeklilik sisteminde reform yapılması bekleniyor. Çalışan ve yaşlı nüfus arasındaki bu uçurumi aylık bağlama oranları ve emeklilik yaşı gibi kriterlerin değişeceği gösteriyor. Emeklilik sisteminde, emekli sayısı ile çalışan sayısı arasındaki oran gözetilerek, emeklilik kriterleri ve emeklilik yaşı otomatik olarak ayarlanacak. Ayrıca, aylık bağlama oranlarında (ABO) yeniden düzenleme yapılacak.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Nüfusun artan yaşlılık oranı göz önünde bulundurularak SGK sistemindeki Hazine yardımlarının azaltılması adına mutlaka yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bayram, “EYT ile birlikte emeklilik sisteminde çalışan sayısının emekliye bakma oranları geriye gitti. Şu anda 1.65 çalışan, 1 emekliyi finanse ediyor. Normal şartlarda 3 çalışan 1 emekliyi finansa etmeli. Bu da devletin emeklilik sisteminde finanse edeceği tutarı artırıyor. Sadece SGK primleri emekli maaşlarına ilişkin değildir. Bu maaşlara sağlık sistemine aktarılan tutarlar da dahil oluyor. Artık SGK sisteminin yeniden revize edilmesi gerekmektedir" dedi.

EYT SONRASI DÜZENLEME GEREKLİ

EYT'den sonra emeklilik sisteminde yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Bayram, "Günümüz şartlarına göre enflasyon ve büyüme oranlarında 1 yılda çok büyük farklılıklar olduğu için eğer bu sene emekli olursanız yüksek maaş alıyorsunuz, gelecek yıl emekli olacaksanız emekli maaşında yüzde 30’a varan düşüş oluyor. Emekliler bu tutarı ömürleri boyunca alacaklar. O yüzden aylık bağlama oranları, enflasyon, emeklilerin milli gelirden alacakları paylar tekrar gözden geçirilmelidir.Nüfusun artan yaşlılık oranı göz önünde bulundurularak SGK sistemindeki Hazine yardımlarının azaltılması adına yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Şu anda aylık bağlama oranları, yaş kriterleri gibi sistemin EYT sonrası tekrar düzenlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.

'İKİNCİ EMEKLİLİK'

İkinci emeklilik konusunda da açıklamalarda bulunan Bayram, "TES, işverenlere ek maliyet getirmeden, BES'teki gibi ikinci bir emeklilik sistemi olarak gündeme gelebilir. İşverenler, tamamlayıcı emeklilik sistemine prim yatırmak zorunda olacak. BES'ten çıkılabilirken, TES zorunlu olacak ve işverenin maliyeti artmadan sistem oluşturulacak. Emeklilik sisteminde reform çalışmaları yapılacak. Bağkur ve SGK'nın prim günleri eşitlenecek, böylece Bağkur'lular daha erken emekli olabilecek. 2026 yılına kadar emeklilik sistemi tamamen gözden geçirilecek ve yasal düzenlemeler yapılacak" dedi.