Milyonlarca emeklinin gündeminden düşmeyen maaş zamları, bayram tatilinde de en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer almaya devam ediyor. 9 günlük bayram tatili sonrasında gündemin emekli maaşları çerçevesinde yoğunlaşacağı tahmin edilirken bu süreçte milyonların talepleri de uzmanlar tarafından değerlendirilmeye başlandı.

6 aylık enflasyon verisinin temmuz ayının başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanması ile birlikte memurların yanı sıra emeklilerin maaşlarında da bir güncelleme olacak. Ancak emekliler zamma ek olarak kök aylıklarının yükselmesini ve en düşük maaş tutarlarının da yukarıya çekilmesini istiyorlar. Peki, emekli maaşları nasıl değişecek? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte konuya dair son gelişmeler…

Kök Aylık 2

EMEKLİLER EN AZ KAÇ TL MAAŞ ALACAK?

Temmuz ayı zammının açıklanmasına kısa bir süre kala emeklilerin ve memurların maaşlarına yansıtılacak olan enflasyon farkı gündemden düşmemeye başladı. Enflasyon farkı SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşlarına doğrudan yansıtılacak. Memur emeklileri ise enflasyonun yüzde 15’ini aşan kısım kadar maaş zammı alacaklar.

SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşlarına enflasyonun üzerinde bir artış yansıtılmaması halinde kök aylıkları 6 bin TL ila 8 bin TL aralığında olan kişiler 10 bin TL maaş almaya devam edecekler. Yani maaşlarına enflasyon zammı eklenmeyecek.

Kulislerden gelen iddialara göre Hazine’nin katkısı ile ve kök aylıklar değişmeden en düşük emekli maaşı 13 bin TL ila 15 bin TL aralığına yükseltilecek. Konuşulan bir diğer formüle göre ise kök aylıklar 10 bin TL’ye tamamlanacak.

MEMUR MAAŞI ZAMMININ GERİSİNDE KALABİLİR

Ağustos ayı enflasyon rakamları belli oldu Ağustos ayı enflasyon rakamları belli oldu

Milyonlarca emekli hem taban aylıklarının hem de kök aylıklarının artırılmasını talep ederken sene başında SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaş zamlarının memur emeklilerinin maaş zamları ile eşitlenmesinden ötürü temmuz ayında bir farklılığın yaşanacağı tahmin ediliyor. Eğer tahminler doğru çıkar ise SSK ve Bağ- KUR emeklileri ile memur emeklileri temmuz ayında aynı maaş zammını alamayacaklar.