SGK, bazı mesleklerde çalışanların daha erken emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yaptı. 45 farklı mesleğe eklenen bu düzenlemeyle, zorlu çalışma koşullarında çalışanlar daha erken emekli olma hakkı kazanacak.
SGK, çalışanların sağlığını ve güvenliğini ön planda tutarak önemli bir adım attı. Yapılan yeni düzenlemeyle, 45 meslek grubunda çalışanlar, zorlu çalışma koşulları nedeniyle erken emeklilik hakkından yararlanabilecek. Bu sayede, bu mesleklerde çalışanların yaşam kaliteleri artacak ve daha uzun ve sağlıklı bir emeklilik hayatı sürmeleri sağlanacak.
SGK'dan müjdeli haber! Zorlu çalışma koşullarında çalışan 45 meslek grubuna erken emeklilik kapısı aralandı. SGK'nın yaptığı açıklamaya göre, bu meslek gruplarında çalışanlar, yıpranma payı sayesinde daha erken emekli olma hakkı kazanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, 45 farklı meslek grubunu kapsayan yıpranma payı listesini güncelledi. Bu sayede, söz konusu mesleklerde çalışanlar, zorlu çalışma koşulları nedeniyle erken emeklilik hakkından yararlanabilecekler.
Yıpranma payı alacak 45 meslek grubundan bazıları:
1-Madenciler (yeraltı çalışanları)
2-Askerler (subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler)
3-Polisler ve MİT mensupları
4-Radyoloji teknisyenleri ve sağlık çalışanları
5-Basın çalışanları (gazeteciler)
6-İtfaiyeciler
7-Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar
8-Cıva üretim tesislerinde çalışanlar
9-Kurşun ve arsenik işleriyle uğraşanlar
10-Cam fabrikası ve atölye çalışanları
11-Çimento fabrikasında çalışanlar
12-Cezaevi ve infaz kurumu personeli
Bu meslek gruplarının yanı sıra SGK’nın resmi internet sitesinde, yıpranma payı hakkına sahip toplam 45 meslek grubunun tam listesine ulaşabilirsiniz.
YIPRANMA PAYI NE DEMEK?
Yıpranma payı, çalışma koşulları bakımından daha zor ve tehlikeli işlerde çalışanların, hem fiziksel hem de psikolojil olarak yıpranması nedeniyle daha erken emeklilik hakkı kazanması demektir. Bu hak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen bazı meslek gruplarına veriliyor.
DAHA ERKEN EMEKLİ OLUNUYOR
Yıpranma payı uygulaması kapsamında, belirli mesleklerde çalışanlara ek prim günleri tanınarak emeklilik yaşları düşürülmekte. Bu sayede, zorlu ve riskli çalışma koşullarında çalışanların sağlıkları korunmakta ve sosyal güvenlikleri güçlendiriliyor.