Sosyal Güvenlik

Estriol Krem SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

Estriol krem nedir, ne işe yarar? Estriol krem SGK tarafından karşılanıyor mu? İşte soruların çok merak edilen yanıtları…

Abone Ol

Vücudun doğal olarak ürettiği östrojen hormonunun krem karşılığı olarak tanımlanabilen Estriol, birçok durumda kullanılmaktadır. Doktorlar tarafından reçete edilen ve arama motorlarına da sık sık konu olan bu krem, vajinal kuruluğu önlemektedir.

Menopoz dönemine kadar kademeli olarak aha az östrojen hormonu üreten yumurtalıklara bağlı olarak kadınlarda birtakım rahatsızlık verici semptomlar gözlenmeye başlar. O şikayetlerin büyük bir kısmı Estriol kullanımı ile tolere edilebilmektedir. Peki, Estriol tam olarak ne işe yarar? Estriol nasıl kullanılır? Estriol masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor mu? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

ESTRIOL KREMİN KULLANIM AMACI NEDİR?

Menopoza bağlı olarak gelişen vajinal kuruluk, kaşıntı ve tahriş, birçok kadının o dönemde yaşadığı belli başlı semptomlar arasında yer almaktadır. Bu semptomların giderilmesi amacı ile kullanılan Estriol, hekimler tarafından reçete edilmektedir.

Bir aplikatör yardımı ile vajinanın iç kısmına yerleştirilen Estriol krem, ek olarak vajinal ameliyatlardan önce veyahut da sonra da kullanılabilmektedir.

Hormon takviyesi tedavisi kapsamında kullanılan bir ilaç olarak karşımıza çıkan Estriol, östrojen üretimi az olan kişiler tarafından da kullanılmaktadır.

ESTRIOL KREM KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Estriol krem ilgili sıkıntıların giderilmesinde etkili bir ilaç olsa da bu kremi kullanmadan önce önem verilmesi gereken bazı konu başlıkları bulunmaktadır.

Estriol krem yalnızca vajina üzerinden ve çok düşük miktarda olacak şekilde kan dolaşımına emilir. Bu sebep ile hormon takviye tedavisi tabletleri veyahut da bantları ile aynı riskleri taşımamaktadır. Krem kullanımından önce mutlaka uzman hekimlere danışılması gerekmektedir.

Estriol krem kullanımından önce ilgili kişide; rahim kanseri, rahim iç yüzeyinin büyümesi, rahimde endometrioz gibi durumlar olup olmadığı mutlaka hekime bildirilmelidir. Ayrıca kişinin aile öyküsünde meme kanseri olup olmadığı ile ilgili de mutlaka bir geri dönüş sağlanmalıdır.

Kişide veyahut da ailesinde; kan pıhtısı oluşumu, kalp krizi, felç veya anjina pektoris gibi durumların olması halinde de hekimlere bilgi verilmesi gerekmektedir. Son olarak Estriol krem kullanacak olan kişilerde; migren, karaciğer problemi, metabolik bozukluk, safra taşı geçmişi, diyabet gibi durumların da olup olmadığı hekimler tarafından bilinmelidir.

ESTRIOL KREM HAMİLELER TARAFINDAN KULLANILABİLİR Mİ?

Kimi zamanlarda hamilelik durumuna bağlı olarak da vajinada kuruluk, kaşıntı ve tahriş gibi semptomlar gözlenebilmektedir. Bu gibi durumlar için mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekir. Hamile kadının doktorunun bilgisi dahilinde Estriol kullanmamaları gerekir. Bu durum emziren kadınlar için de geçerlidir. Emziren kadınların da olası bir sorunun önüne geçilebilmesi amacı ile Estriol kullanmadan önce mutlaka hekimine danışması gerekmektedir.

ESTRIOL KREM SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?

Hormon takviyesi tedavilerinde ve vajinada gözlenen bazı semptomlarda tedavi edici bir rolde olan Estriol krem ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu kremin masraflarını karşılayıp karşılamadığı ile ilgilidir.

Estriol krem her ne kadar hekimler tarafından reçete edilmesi gereken bir ilaçsa da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesinde bulunmamaktadır. Kremi satın almak isteyen kişinin sigortalı olup olmaması önemli değildir. Eczaneler aracılığı ile satın alınabilen bu krem için herkesin ücret ödemesi gerekmektedir.

Estriol kremin 2024 Haziran ayı itibari ile eczanelerde geçerli olan güncel satış fiyatı, 641,25 TL’dir.