Sosyal Güvenlik

Fahri asistanlık borçlanması nedir? Doktorlar emeklilik tarihini erkene çekebilir!

Doktorların sigortalı olmaksızın geçirdiği fahri asistanlık süreleri ve tıpta uzmanlık öğrenim süreleri, gerekli başvuruların yapılması halinde sigortalılık borçlanması yapılabilir. Peki, sigortalılık borçlanması için gerekli olan şartlar nelerdir? Başvurular nereden yapılır?

Abone Ol

SGK'ya borçlanma yapabilerek hem prim gün sayısını artırabilirsiniz hem de emeklik tarihine erkene alabilirsiniz. Bu borçlanmadan birisi de doktorlara verilen fahri asistanlık borçlanma hakkıdır. Peki fahri asistanlık borçlanması nedir? Sigortalı olmaksızın hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. 

Konuyu detaylandıracak olursak, doktorların sigortalı olmaksızın geçirdiği fahri asistanlık süreleri ve tıpta uzmanlık öğrenim süreleri kendilerinin veya hak sahiplerinin talepte bulunmaları kaydıyla borçlanma imkanı bulunuyor. Borç tutarı, 82 maddeye göre belirlenen primi esas günlük kazanç alt sınırı ve üst sınırı olmak kaydıyla kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanır. Hesaplanan borçlanma tutarını tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gerekir. 

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILIR?

Süresi içerisinde ödenmeyen borçlanmalarda ise borçlanma iptal edilmekte ve tekrar başvuru şartı aranmakta. Fahri asistanlık süreleri ve tıpta uzmanlık öğrenim süreleri borçlanma başvurusu 3 farklı şekilde yapılabiliyor. Başvurular e-devlet üzerinden yapabilir, posta yoluyla ya da sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine doğrudan başvuru yapabilir.