Sosyal Güvenlik

Genç kadın ve mesleki belge sahiplerinin istihdamına yönelik teşvikler nelerdir?

Genç kadın ve mesleki belge sahiplerinin istihdamına yönelik teşvikler nelerdir? Teşvikten yararlanma şartları nelerdir? Teşvik tutarı ne kadar? İşte detaylar...

Abone Ol

Genç kadın ve mesleki belge sahiplerinin istihdamı, hem ekonomik büyüme hem de toplumsal eşitlik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle devlet, işverenleri bu kişileri istihdam etmeye teşvik etmek amacıyla çeşitli destekler sağlamaktadır.

Teşvikin yasal dayanağı 4447 sayılı kanunun geçici 10 maddesidir. Özel sektör işverenleri tarafından 1 Mart 2011 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında iş alınan sigortalılar için sigorta primini esas kazançlar üzerinden hesaplanan sigorta primi, işveren payının tamamı, işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır. 

TEŞVİKTEN YARARLANMA SÜRESİ NEDİR?

Teşvikten yararlanma süreleri sigortalıların cinsiyetine, mezuniyet durumuna, sahip olduğu belgelere ve yaşına göre 6 ile 54 ay arasında değişmektedir. Bu teşvikten yararlanma şartları sigortalı yönünden 1 Mart 2011 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında iş alınmış olması, 18 yaşından büyük olması, işe alındığı tarihten önceki 6 aylık dönemde işsiz olması, ortalama sigortalı sayısını ilave olarak iş alınması, fiilen çalışması şeklinde sıralanabilir. 

TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

İş yeri yönünden şartları ise aylık prim ve hizmet belgesinin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, kuruma borcun bulunmaması varsa yapılandırılmış tecil ve taksitlendirilmiş olması ve düzenli ödenmesi, kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması, sigortalının iş alındığı tarihten önceki son 6 aylık dönemde kuruma bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması şeklinde ifade edilebilir. Teşvikten yararlanılacak tutar, asgari ücret alt sınırı üzerinden 4100 TL 51 kuruş, asgari ücret üst sınırı üzerinden ise 30 753 TL 87 kuruştur.