Temel ihtiyaçlar listesinde yer alan gıda sanayi sektöründe çalışanların büyük bir kısmının sendikasız oluşu, oldukça dikkat çekti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışan kesimin önemli bir kısmının oluşturduğu gıda sektöründe, sendikalı sayısı yüzde 13 bandında…

Sendikal faaliyetlerinin yanı sıra araştırma ve raporlarıyla öne çıkan Türk Metal Sendikası, Türkiye'de faaliyet gösteren iş kollarında yıllara ait sendikalaşma oranını vatandaşla paylaşıyor. Sendikanın, 3 büyük konfederasyona ait işçi sayılarına ilişkin yayımladığı rapora bakıldığında, Türkiye'deki sendikalaşma oranının ne kadar düşük olduğu görülürken gıda sektöründe yaşanan sendikasızlık oldukça dikkat çekti.

YÜZDE 87'İ SENDİKASIZ

2015-2024 yılları arasında Türkiye'de toplam çalışan sayısı ile sendikalı işçi sayısı karşılaştırıldığında Gıda Sanayi iş kolunda çalışanların yüzde 87'inin sendikasız olduğu görülmektedir.

2024 yılında söz konusu iş kolunda 723 bin 331 çalışan arasından yalnızca 96 bin 235 olduğu görülmektedir.  Bu rakamları orana çevirdiğimizde ise söz konusu iş kolunda yalnızca yüzde 13'lük kesimin sendikalı olduğunu görüyoruz.Kalan yüzde 87’lik kesimin ise sendikasız olarak çalışma hayatına devam ediyor.

1 milyon kişiden sadece 100 bin'i sendikalı! 1 milyon kişiden sadece 100 bin'i sendikalı!

2015 YILINDA BU ORAN DAHA DA DÜŞÜK

2015 yılında sendikalaşma oranına baktığımızda ise bu tablonun daha da kötü olduğunu görüyoruz. Söz konusu iş kolunda toplamda 586 bin 928 çalışan bulunurken, bunlardan sadece 71 bin 844 kişinin sendikaya üye olduğu görülmekte. Yine bu oran yüzde 12 bandında seyrediyor.