Yemek kartı bedelleri her yıl yeniden değerlendiriliyor ve bu düzenlemeler, özellikle işverenler için maliyet hesaplamalarında kritik bir rol oynuyor. Önümüzdeki dönemde yapılacak yeni düzenlemeler ve artış oranları da merakla bekleniyor.

WOMEN-UP projesi nedir? WOMEN-UP projesi nedir?

2023 yılında 110 TL olan günlük yemek ücreti, 2024 yılı itibariyle KDV dahil 187 TL'ye yükseltilmişti. Geçtiğimiz yıl yüzde 54 oranında artış yaşayan yemek kartı bedelleri için yeniden bir belirleme yapılacak.

YAŞAM MALİYETLERİ ARTTI

Yemek kartı bedelleri, özellikle enflasyon ve artan yaşam maliyetleri göz önüne alındığında daha da dikkat çekici hale geldi. Yemek ücretlerindeki yükselme, iş yerlerinde çalışanların yemek masraflarının karşılanması için yapılan düzenlemelerin daha da önemli hale geldiğini gösteriyor.

YEMEK KARTI BEDELİ YENİDEN BİLERLENECEK

Yeni yemek ücreti düzenlemelerinin kesinleşmesi için ise yaklaşık 2 buçuk aylık bir süre kaldı. Yeni yıl itibarıyla yemek kartlarının marketlerde kullanılmasıyla ilgili yeni bir düzenlemenin devreye gireceğine yönelik çıkan bir haberden sonra, doğru olup olmadığı tartışma konusu olmuştu. Bu kartların yeni yıldan sonra marketlerde kullanılması halinde işverenin ödediği bedeli sigorta priminden istisna tutamayacağı ve vergisini ödeyeceği ifade edilmişti.

DANIŞTAY'DAN YEMEK KARTI İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Danıştay uzun süredir devam eden yemek yardımı davasında nihai kararını açıkladı. Buna göre işverenlerin çalışanlarına yemek kartları aracılığıyla yaptığı yemek yardımları yeniden sigorta priminden muaf tutulacak. Bu karar, işverenler için ek prim yükünün ortadan kalkması anlamına gelirken, çalışanlar için daha fazla yemek yardımı imkanı doğuracak. Geçmişte, yemek kartlarıyla yapılan yardımlar ayni yardım olarak değerlendirilip prime esas kazanca dahil edilmiyordu. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2022 sonunda yayımladığı 2022/22 sayılı genelgeyle bu uygulamayı değiştirmiş ve günlük belirlenen sınırın üzerindeki yardımlardan sigorta primi alınmasını kararlaştırmıştı. Bu değişiklik, işverenler arasında tepkiye neden olmuş ve çalışanların yemek yardımı miktarlarını sınırlamıştı.

KART KULLANIMI ARTIŞ GÖSTERİYOR

Gıda perakendecilerinin aktardığına göre, pandemide bu kartların marketlerde kullanımı zirveye ulaşmıştı ancak son dönemde artan hayat pahalılığı nedeniyle yine önemli bir artış gözlemleniyor.