Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu, milyonlarca kişiyi kapsayan birçok hizmet sunmaktadır. Başta emeklilik olmak üzere sigortalılık işlemleri ve bazı yardım modelleri de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmektedir. Ek olarak Genel Sağlık Sigortası sistemi de tamamen bu kurumun sorumluluğundadır.

Genel Sağlık Sigortası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlık kurum ve kuruluşlarından ücretsiz bir şekilde hizmet almalarını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem bazı kişiler için zorunlu olup bazı kişiler için ise devletin sorumluluğu altındadır.

Genel Sağlık Sigortası ile ilgili arama motorları üzerinden en sık yapılan sorgulamalardan birinin de emeklilik ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Birçok kişi Genel Sağlık Sigortası sisteminden doğan prim borçlarının emekliliklerine engel olup olmayacağını merak etmektedir. Bizler de bu içeriğimizde o kişiler için GSS borcunun emekli olma durumu ile bağlantısını ele aldık. İşte ayrıntılar…

Gss Borcu

Milyonlarca emeklinin hali perişan Milyonlarca emeklinin hali perişan

EMEKLİLİKTE GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU NE ANLAMA GELİR?

Aylık geliri asgari ücretin 3’te 1’inden düşük olan kişiler, Genel Sağlık Sigortası’nın prim ödemelerinden muaflardır. Ancak bu gelir durumunun gelir testi ile belirlenmesi gerekmektedir. Gelir testi yaptırmayan kişilerin güncel asgari ücretin yüzde 3’üne karşılık gelen tutarı GSS primi olarak ödemeleri gerekir. Yapılmayan ödemeler sisteme ‘borç’

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM BORCU OLANLAR EMEKLİ OLABİLİRLER Mİ?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında oluşmuş olan prim borçlarının, kişilerin emeklilik durumlarına etkileri birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu çokça cevap aranan bu konuya açıklık getirmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu olan 4A (SSK) ve 4C (Emekli Sandığı) mensupları, emekli maaşı bağlanma noktasında herhangi bir sorun yaşamazlar. Ancak Bağ- KUR’a mensup olan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı alabilmeleri için öncelikle GSS prim borçlarını ödemeleri gerekmektedir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM BORCU OLAN KİŞİLER SAĞLIK HİZMETİ ALABİLİRLER Mİ?

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Cumhurbaşkanı kararına göre Genel Sağlık Sigortası kapsamında ‘borçlu’ olan kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktalardır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile o kişilerin bakmak ile yükümlü oldukları kişilerin Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ve devlet üniversiteleri hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine ilişkin düzenleme 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM TUTARI NE KADAR?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında hesaplanan prim tutarları, asgari ücret zamlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 2024 yılı için hesaplanmış olan Genel Sağlık Sigortası prim tutarı ise 600,08 TL’dir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA OLAN SAĞLIK HİZMETLERİ HANGİLERİDİR?

2012 yılından bu yana zorunlu olan Genel Sağlık Sigortası, belirli grupları kapsamaktadır. 20 yaşın altında olan lise öğrencileri, 25 yaşın altında olan üniversite öğrencileri, ihtiyaç sahibi olduklarını gelir testi ile ispatlamış olan kişiler ise Genel Sağlık Sigortası prim ödemelerinden muaf tutulmaktalardır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında vatandaşlara birçok sağlık hizmetinden yararlanma hakkı tanınmıştır. Bu kişilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamında yararlanabilecekleri bazı sağlık hizmetleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yatarak tedavi, doğum, ruh sağlığı ve hastalıkları tedavileri, ayakta tedavi, acil tedavi, ilaç, protez ve ortez, teşhis ve tedavi amacı ile yapılan görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri, tedavi amacı ile yapılan seyahat.