Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Kayabaşı,  geçtiğimiz günlerde Türkiye Barolar Birliği Emek Komisyonu tarafından düzenlenen Emeğin Hukuku Kurultayı'na katıldı.

Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

GELİR VERGİSİ YÜZDE 10'A SABİTLENMELİ

Kayabaşı, gelir vergisiyle ilgili adaletsizliklerin işçilerin en temel sorunlarından biri olduğunu belirtti. Vergi sisteminde daha adil bir yaklaşımın gerekliliğine vurgu yaparak, gelir vergisi oranının yüzde 10'a sabitlenmesi gerektiğini ve gelir vergisi matrahlarının asgari ücret veya enflasyona bağlanması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, 4857 sayılı iş mevzuatının iş gücü piyasasının değişen şartlarına göre bütünsel bir yaklaşımla ele alınarak güncellenmesi gerektiğini ve iş güvencesiyle ilgili hükümlerin yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Kayabaşı, işçilerin insan onuruna yakışır bir ücret talep ettiğini ve kıdem tazminatıyla ilgili önemli yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kayabaşı, çalışma hayatında yaşanan diğer sorunlara da işaret ederek, mevsimlik ve kampanya işçilerin çalışma sürelerinin önceden belirlenmesi gerektiğini kaydetti. 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarına geçen işçilerin sorunlarına da vuru yapan Kayabaşı, kapsam dışında kalan işçilerle ilgili kadro taleplerini yineledi.