Hak-İş Konfederasyonu, Kırıkkale Üniversitesi ve Hak Emekliler Derneği tarafından “Türkiye Yüzyılında Emeklilik” paneli yapıldı. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yapılan panelde, emeklilerin sorunları masaya yatırıldı. 

Panele Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan başta olmak üzere, HAK EMEK-DER Genel Başkanı Remzi Karataş, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Arslan, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün, Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen, Kırıkkale İŞKUR İl Müdürü Ferhat Metin, Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan,  HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, akademisyenler ve Bürokratlar katıldı.

Mahmutarslan

Yeni yılda memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak? Yeni yılda memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak?

GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA 3 KAT ARTARKEN EMEKLİLERİN PAYI DÜŞTÜ!

Panelde bir konuşma yapan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, emeklilerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıladan aldığı payın yüzde 8.5 oranlarından, 2023 itibari ile yüzde 5.2 oranlarına gerilediğini belirtti. Arslan, son 20 yılda GSMH’nın 3 katı oranda artmasına rağmen emeklilerin paylarının azalmasının üzücü olduğunu ifade etti.  Arslan, “Bu oranlar gösteriyor ki, emeklilerin maaşları yetersiz ve asgari ücretin bir hayli altına düşmüş durumda” dedi.

SOSYAL GÜVENLİK PRİM GELİRLERİ ARTTI ANCAK BU ARTIŞTAN EMEKLİ YARARLANAMADI

Arslan, Sosyal Güvenlik Kurumunun prim gelirlerinin de 2002 yılından bu yana büyük oranda artış göstermesine rağmen emeklilerin aldığı payların düşüş göstermesinin üzerinde detaylı bir şekilde çalışılması gerektiğini kaydetti. Arslan, kayıtdışı istihdam ile mücadelenin önemine değinerek, SGK’nın prim gelirlerinin arttırılmasında kayıtdışı istihdamla mücadele çalışmalarının payının büyük olduğunu söyledi.

BU ZORLUKLARLA HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

Arslan, şunları kaydetti: "Sosyal güvenlik sistemimiz de dahil, gelir adaletsizliğinde, ekonomimizde, emeklilerin aldığı payların düşmesini görüyoruz. Bu da bizi üzüyor ve buradan ciddi şekilde etkileniyoruz. Ama Türkiye bunu aşabilecek bir potansiyeli sahip. Oturup ağıt yakıp, eyvah battık, bittik dersek bilin ki batarız. Ülkemize güveneceğiz. Zorluklar var mı? Var. Bu zorlukları birlikte aşmak için mücadele edeceğiz. Mücadeleyi yaparken kırıp dökmeden çatışıp birbirimizi ayağına çelme takmadan birlikte bu süreci ülkenin lehine nasıl değiştireceğiz? Ona bakacağız. HAK-İŞ olarak, biz sorumluluklarımızın farkındayız ve buna uygun olarak politikalar geliştiriyoruz” 

Remzikarataş

HAK-EMEK-DER BAŞKANI KARATAŞ: BU PANELİ DEĞERLİ BULUYORUM

HAK EMEK-DER Genel Başkanı Remzi Karataş, derneğin gerçekleştirdiği 1. Olağan Genel Kurulu’nun akabinde değerli bir panelin gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Derneğimizin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği 1. Olağan Genel Kurulu’nun hemen ardından düzenlediğimiz bu akademik içerikli, yön verme, teklif sunma ve Türkiye’deki emekli ve emeklilik algısının çerçevesini çizme amaçlı Panelimizi çok kıymetli buluyoruz. Emeği geçen herkese öncelikle teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” dedi.

Emeklilerin Sorunları Masaya Yatırıldı

“Türkiye Yüzyılında Emeklilik” Panelinde; alanında deneyimli akademisyen, bürokrat ve sendikacılar çeşitli konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirdi. Panel kapsamında Türkiye Yüzyılında mevcut emeklilik sisteminde yaşanan sorunlar akademi, sendika ve bürokrasi bakış açısıyla çözüm odaklı bir şekilde ele alındı.

Türkiye Yüzyılında Emeklilik Panelinin ilk oturumu Kırıkkale Üniversitesinden Dr. Çiğdem Yorulmaz’ın Moderatörlüğünde “Sosyal Güvenlik Sisteminde Emeklilik Sistemlerinin Mevcut Durumu” konu başlığı ile gerçekleştirildi.

Panelin ilk oturumunda; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Orhan Ersun Civan, “Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Emeklilik Sistemi”, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün, “Sosyal Güvenlik Sisteminde Aktüeryal Dengenin Sağlanması”, Genel Sekreter Yardımcımız Fatma Zengin, “Emeklilikte Dezavantajlı Gruplar, Beklentiler ve Talepler”, Kırıkkale Üniversitesi’nden Dr. Cavit Demiral, “Dünyada ve Türkiye'de Emeklilik Uygulamaları” konularında sunumlar gerçekleştirdi.

SENDİKALARIN OLDUĞU YERDE KAYITDIŞILIK OLMAZ

Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Zengin, Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik sloganımıza değinerek, kadınların ve gençlerin çalışma hayatında yaşadığı sorunları belirtti. Zengin, çalışma hayatında kadınların, emeklilikte herkesin eşit haklara sahip olmasını ve kadınların çalışma hayatına atılması için gereken çabayı HAK-İŞ'in gösterdiğini vurguladı. Kayıtdışı istihdama da değinen Zengin, “Sendikaların olduğu yerde kayıt dışılık olmaz, ücret açığı olmaz. Eğer biz kayıt dışılığı engellemek istiyorsak sendikalaşmanın önünü açmamız gerekiyor. Kayıtlı istihdamı desteklemek için biz HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bilinçlendirme ve birebir çalışma yürütüyoruz” dedi.

Türkiye Yüzyılında Emeklilik Paneli’nin ikinci oturumu Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Avcı’nın Moderatörlüğünde, “Emeklilerin Örgütlenmesi ve Sosyo-Ekonomik Durumları” konu başlığı ile gerçekleştirildi.

Panelin ikinci oturumunda; Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Özmete, “Türkiye'de Emeklilik Sonrası Sosyal Hayata Uyum Süreci ve Sorunlar”, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Uğur Akkoç, “Türkiye Ekonomisinde Sosyal Güvenliğin Etkileri; Emekliler için Gelirin Yeniden Dağılımı”, Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Sekreteri Av. Muhammed Nurbaki Türkay, “Türkiye'de Emeklilerin Örgütlenme Önündeki Engeller ve Beklentiler” konularında sunumlar gerçekleştirdi.