Pandemi döneminden bu yana en büyük ekonomik problemlerden biri olarak değerlendirilmeye devam edilen yüksek enflasyon, ülkemizde de alım gücünün ciddi oranlarda düşmesine yol açtı. Enflasyona karşı mücadele kapsamında devletin pek çok kurumu aracılığı ile önemli adımlar atılırken gözler mayıs ayı enflasyon beklentilerine çevrildi.

İPA, İstanbul'da yaşamak için sahip olunması gereken geliri duyurdu! İPA, İstanbul'da yaşamak için sahip olunması gereken geliri duyurdu!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan mayıs ayı enflasyonunun hangi seviyede olacağı merak edilirken ekonomistlerin enflasyon tahminleri ekonomi gündemine bomba gibi düştü.

Enflasyon Beklentisi 2

AA FİNANS ENFLASYON BEKLENTİSİ ANKETİNİN SONUÇLARI AÇIKLANDI

Her ay olduğu gibi bu ay da enflasyon beklentilerini ölçmek amacı ile bir anket düzenleyen AA Finans, anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Hükümet yetkililerinin ekonomik parametrelerin iyiye gittiği açıklamalarının ardından enflasyon beklentilerinin düşüşe geçeceği tahmin edilirken AA Finans’ın yayınlamış olduğu anket sonuçları herkesi şaşkına çevirdi.

15 ekonomistin katılım sağladığı AA Finans Mayıs Ayı Enflasyon Beklentileri Anketi’nin sonuçlarına göre ekonomistler mayıs ayında enflasyonun yüzde 3,04 seviyesinde gerçekleşebileceğini öngörüyorlar. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri en yüksek yüzde 3,50, en düşük ise yüzde 2,85 olarak kayda geçti.

AA Finans’ın düzenlemiş olduğu ankete katılım sağlayan ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamalarına göre sene sonu enflasyonu yüzde 74,89 seviyesinde gerçekleşebilir. Bu tahmin geçtiğimiz ay yüzde 69,80 seviyesindeydi. Bir ay içerisinde yaşanan yaklaşık yüzde 5’lik artış, birçok kişiyi tedirgin etti.

Öte yandan Bloomberg HT de bir enflasyon beklentisi anketi düzenledi. Anketin sonuçlarına göre piyasa katılımcıları mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 75’e yükselerek rekor kıracağını öngörüyorlar.

MAYIS AYI ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay duyurulan enflasyon verileri yakından takip edilirlerken mayıs ayı enflasyonunun ne zaman açıklanacağı da merak konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu bir aksilik olmazsa enflasyon verilerini 3 Haziran Pazartesi günü saat 10:00 itibari ile açıklamış olacak.