Sağlık kurum ve kuruluşlarının demirbaşlarından olan hemşireler, kariyerini bu meslek üzerine inşa etmek isteyen pek çok kişi tarafından yakından takip edilirler. Hemşirelerin görev tanımları ve sağlamaları gereken diğer şartlar, birçok kişi tarafından merak edilir.

Hemşirelerin çalıştıkları sağlık kurumlarında yapmak ile yükümlü oldukları pek çok görevleri bulunur. Buna bağlı olarak çalışılan kurumun devlete bağlı olup olmaması da görev kapsamlarının genişlemesine aracılık edebilir. Peki, hemşire olma şartları nelerdir? Hemşirelerin güncel maaşları ne kadar? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Hemşire Maaşı

HEMŞİRE MAAŞLARI 2024

Hemşirelerin maaşları çalıştıkları kurumlara, deneyimlerine, eğitim seviyelerine ve diğer özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. 2024 Ocak dönemi itibari ile kamuda çalışan hemşireler için en düşük maaş 32 bin TL olarak belirlenmiştir. Üniversite mezunu olan bir hemşirenin ortalama maaşı ise 50 bin TL olarak hesaplanmıştır.

EĞİTİM SEVİYESİNE GÖRE HEMŞİRE MAAŞLARI 2024

Hemşireler, en az lise mezuniyetine sahip olmalılardır. Bu kapsamda eğitim seviyesi, maaşların belirlenmesinde önemli bir kriter olarak öne çıkmaktadır.

1/5 dereceli 4 yıllık lisans mezuniyetine sahip hemşirelerin güncel maaşları 39 bin 152 TL’dir. Aynı dereceye sahip ön lisans mezunu hemşireler 34 bin 75 TL, lise mezunu hemşireler ise 32 bin TL seviyelerinde maaş almaktalardır.

ÇALIŞMA ALANLARINA GÖRE HEMŞİRE MAAŞLARI 2024

Ayrıca hemşirelerin maaşları çalıştıkları alanlara göre de değişmektedir. Günümüzde son zamların da etkisi ile bir başhemşirenin en düşük 42 bin TL, en yüksek ise 60 bin TL civarında maaş aldığı bilinmektedir. Diğer birimlerde görev yapan hemşirelerin maaşları ise şu şekildedir:

  • Acil hemşire maaşı: En düşük 32 bin TL, en yüksek 40 bin TL.
  • Aile hekimliği hemşire maaşı: En düşük 32 bin TL, en yüksek 50 bin TL.
  • Diyaliz hemşiresi maaşı: En düşük 32 bin TL, en yüksek 45 bin 400 TL.
  • Ameliyat hemşiresi maaşı: En düşük 32 bin TL, en yüksek 45 bin TL.

ÖZEL SEKTÖRDE HEMŞİRE MAAŞLARI NE KADAR?

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında hemşire maaşları geniş bir skalada değerlendirilmektedir. Çalışılan kurumun bulunduğu şehir, hasta hacmi, kurumun niteliği ve daha pek çok faktör, hemşirelerin maaşlarını etkilemektedir.

2024 yılında mesleğe yeni başlayan ve özel bir kurumda görev alan hemşirelerin maaşları en az asgari ücret düzeyinde yani 17 bin 2 TL kadardır. Bu tutar, hastanenin bilinirliğine, hemşirenin deneyimine, hemşirenin görev alacağı bölüme göre yükseltmektedir.

HEMŞİRELER NE İŞ YAPAR?

Hemşirelerin görev tanımları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle hemşire olma hayali kuran birçok genç, ilerleyen zamanlarda ne gibi görevlerden sorumlu tutulacaklarını öğrenmek üzere sık sık konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır.

Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı

Hemşirelerin sorumlu oldukları bazı görevler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastaların tedavi süreçlerini planlamak,
  • Hastaları tetkik öncesinde hazırlamak,
  • Hastaların gereksinimlerini belirlemek,
  • Operasyon öncesinde ve sonrasında hastaların bakımlarını sağlamak,
  • Hekimlerin uygun gördükleri ilaçları ve serumları uygulamak,
  • Doktorlar için raporlar hazırlamak,
  • Şeker, ateş ve kan ölçümlerini yapmak.

NASIL HEMŞİRE OLUNUR?

Hemşire olmak isteyen kişilerin öncelikle eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Üniversitelerin ön lisans veyahut da lisans programlarında bulunan hemşirelik bölümünden mezun olan kişiler, mesleğe başlayabilmektelerdir. Sağlık meslek liselerinden mezun olan kişiler ise hemşire yardımcısı olarak faaliyet gösterebilmektelerdir.

Diploma sahibi olmak hemşire olmak için yeterli görünse de hastane ortamına ayak uydurabilmek de bu mesleğin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Hemşirelerin gelişmiş problem çözme yeteneklerinin olması gerekir. Yanı sıra empati, iletişim gibi yetenekler de hemşirelerin mesleklerinde başarılı olabilmeleri için sahip olmaları gereken özellikler arasındadır.