Sevde Namalan / Belediye çalışanlarının haksızca işten çıkarıldığını belirten Özdemir, "Türkiye'de yapılan son seçim sonrası işinden olan Belediye işçilerinin sayısı 5 bini geçti. CHP'li belediyelerin hemen her birinde istifa baskısı hakim. İşçilerin, 'Hak İş'ten istifa edip kendi istedikleri başka bir sendikaya üye olmalarını istiyorlar. Şu anda bizden zorla istifa ettirilen işçilerin sayısı 40 bini geçti. Bu baskılar hala devam ediyor, istifa etmeyenleri de adeta sürgün ediyorlar" diye konuştu.

Emek Haber'e açıklamalarda bulunan Özdemir, benzer tablonun 2019 yerel seçimlerinde de yaşadıklarını belirterek, CHP ve HDP'li Belediyelerin, Hizmet-İş Sendikasına üye olan işçileri istifaya zorladığını dile getirdi. Özdemir, işçilerin 'Sendika üyeliğinizi iptal ettirmezseniz işten çıkarılırsınız' tehditleriyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek gerekli hukuki işlemleri başlattıklarını duyurdu.

İSTİFA ETTİRİLEN İŞÇİ SAYISI:40 BİN

Özdemir, Doğu Bölgeleri'nde DEM Parti'nin, diğer bölgelerde ise Cumhuriyet Halk Partisinin işçilere yoğun baskısı olduğunu dile getirdi. Bu anlamda Van'da hala eylemlere devam ettiklerini belirten Özdemir, "Silifke'de, Cizre'de, Menemen'de, Kırıkkale'de ve yine Türkiye'nin her yerindeki belediyeler, şu anda hizmeti bırakıp işçileri işten çıkarıyor, yandaşlarını dolduruyorlar. Diğer amaçları da işçileri, Hizmet-İş Sendikasından istifaya zorlamak. İşçiler, 'Önümüzdeki ay maaş almak istiyorsanız Hak İş ve Hizmet İş'ten ayrılmak zorundasınız' diye tehdit ediliyor" dedi.

İNSANLARIN HAYATINI SÖMÜRÜYORLAR

Son bir ayda hemen her şehri gezerek işten atılan insanlarla birebir görüştüğünü ifade eden Özdemir, "Kimisinin eşi kanser, kimisinin çocuğu engelli... Geçen gün Manisa'da birisi kendisini yakmaya kalktı. Bunlar merhametsizce davranarak insanların hayatını sömürüyorlar. Çıkarılan işçiler arasında 15 senelik işçiler de var, 2 senelik işçiler de var" ifadelerini kullandı.

BÖYLE BİR KRALLIK DÜZENİ OLAMAZ

Önümüzdeki seçimlerde benzer durumların yaşanmaması adına gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayan Özdemir "İşten çıkarımların önüne geçecek bir düzenleme hayata geçirilmeli. Örneğin seçime 5 ay kala belediyeye işçi alımlarını durdurulabilir. Seçimden sonra 'kadro fazlalığı ' nedeniyle çıkarılan işçilerin yerine de yeni birinin alınmasına izin verilmemelidir. Bir Belediye Başkanı bana 'Buranın ağası da benim, paşası da benim. İstediğimi alırım, istediğimi çıkarırım ' dedi. Böyle bir krallık düzeni olamaz. Bu seçimler geçti fakat önümüzdeki seçimlerde de aynı durumu yaşayacağız. Bu sefer de başka bir siyasi parti gelip onun aldığı kişiyi çıkaracak. Arada mücadeleyi sendikalar veriyor, olan da işçiye oluyor" diye konuştu.

Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

MEYDAN BU KADAR BOŞ OLMAMALI

İki aydır verilen mücadelenin yetkililer tarafından duyulmadığından yakınan Özdemir, "Ben Van'dan Cumhurbaşkanımıza seslendim. Siyasi partilerin hepsine seslendim. İnsanları acımasızca sokağa atıyorlar. Meydan bu kadar boş olmamalı. Sesimizi duyurana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Özdemir, "Hepsine işe iade davası açıyoruz. İşçilerimizden de ücret almıyoruz. Avukatlarımız, haksızca işten atılan işçilerimiz için belediyeye gereken davayı açıyor" diye konuştu.