Sosyal Güvenlik

Hükümet EYT'yi bahane edip memur, asgari ücretli ve emekli aylıklarına düşük artış yapacak!

Ak Parti milletvekili ve parti yöneticilerinin son günlerde sürekli EYT'yi gündeme getirmelerindeki niyetleri ortaya çıktı. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, hükümetin Ocak ayında memur, emekli ve asgari ücretliye çok düşük artışlar yapacağını, düşük maaş artışlarına bahane olarak da EYT'nin gösterileceğini kaydetti.

Abone Ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz’ün "Emeklilik sistemini gözden geçirmemiz lazım. EYT ile sosyal güvenlik sistemi karmaşık hale geldi. Türkiye'nin uluslararası düzeyde bir sosyal güvenlik sistemine kavuşması gerekiyor” şeklindeki açıklamaları, EYT’lilerin kafasını karıştırırken, EYT düzenlemesi iptal mi edilecek sorusunu gündeme getirdi.

HÜKÜMET EYT'Yİ İPTAL ETMEYİ Mİ DÜŞÜNÜYOR?

Konuyla ilgili olarak sosyal medya platformlarından ve yuotube kanalından değerlendirmelerde bulunan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, EYT düzenlemesinin iptal edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Ancak son günlerde AK Partili milletvekili ve parti yöneticilerinin sürekli EYT’yi gündeme getirdiklerini bunun da bilinçli bir durum olduğunun altını çizen Erdursun, Ocak ayında memur, asgari ücretli ve emekli maaşlarına yapılacak düşük artışlar için bir alt yapı çalışması olduğunu bildirdi.

EMEKLİLER YÜKSEK MAAŞ ALMIYOR Kİ EYT SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİ İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GETİRSİN

Zaten Türkiye’de emekli maaşlarının yüksek olmadığını, düşük emekli maaşının sosyal güvenlik sistemini içinden çıkılmaz bir duruma getirmesinin mümkün olmadığını kaydeden Erdursun, “EYT ile Türkiye’de ne değişti? Emekli aylığı yüksek değildi zaten. Yüksek oranlı emekli aylıkları verilmişte sistemi zora sokacakmış gibi yanlış açıklamalar yapılıyor. Açıklamalar EYT’lileri tedirgin ediyor. EYT’yi iptal etme gibi düzenleme düşündüklerini zannetmiyorum” dedi.

OCAK AYINDA ASGARİ ÜCRET, MEMUR MAAŞ VE EMEKLİ AYLIKLARI NE KADAR ARTIŞ YAPILACAK?

Erdursun, şöyle konuştu: “Bence şunu yapmak istiyorlar. Ocak ayına gelindiğinde asgari ücret ne olacak? SSK emeklisinin aylığı ne olacak? BAĞ-KUR emeklisinin aylığı ne olacak? Hükümet köşeye sıkışmış durumda. Çünkü ülkede ekonomik kriz var. Ocak ayında insanlar bir şeyler bekliyor. Bunu veremeyeceklerini bildikleri için şimdiden bir bahane üretme derdindeler. O bahane de işte EYT”

EYT'Yİ BAHANE EDİP MEMUR VE EMEKLİYE DÜŞÜK ARTIŞ YAPILACAK

Ocak ayında memura yapılacak maaş artışı ile asgari ücret ve emeklilere yapılacak artışlar hakkında da beklentilerini açıklayan Erdursun, Ocak ayında memur maaşlarına yüzde 10, SSK, Bağ-Kur emeklilerine yüzde 13-15 oranında artış ve asgari ücrete de yüzde 14 civarında bir artış yapılacağını dile getirdi. Asgari ücrete maksimum yüzde 25 artış yapılacağının altını çizen Erdursun, “Asgari ücretli mutlu değil, SSK, Bağ-Kur emeklileri mutlu değil. En düşük emekli maaşı 15 bin lira olacak. Tabi bunu söylemek cesaret ister. Ancak bir bahane ortaya koyacaklar. Bu bahanede maalesef EYT olacak. Şimdiden EYT’yi ortaya atmalarının nedeni de bu”