Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK) aldığı bu karar ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan personelin haksız nedenlerle işten çıkarıldığı iddiaları üzerine resen inceleme başlatıldı.
İBB, konuya ilişkin yazılı beyanda bulunmuştu. 2019'da oluşturulan Araştırma Komisyonu raporu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin incelemesi ve İBB Meclis üyelerince verilen önergeler, kuruma ibraz edilerek incelenmeye alındı. TİHEK, ise belediye tarafından sunulan bu yazılı görüşün, somut gerçeğe ulaşılması konusunda yeterli olmadığını belirtti.
Kurum, belediyeden, 27 Haziran 2019 ile 24 Kasım 2023 arasında iş akdi feshedilen işçi sayısı ile iş sözleşmesi feshedilen işçilerin fesih süreçlerinde ihbar önellerine riayet edilip edilmediğiyle ilgili belgelerin gönderilmesini istedi. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, bu dönemde 74.028 kişinin işe alınma nedenleri ve 66.920 kişinin işten ayrılma nedenleri soruldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği yazıda, belediye ve iştiraklerinde işten çıkarılan işçi sayısına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığı, ayrımcılık iddiasıyla belediyeye açılmış dava bulunmadığı, alt işveren işçilerinin belediye çalışanı olmadığı ve işe giriş ve işten ayrılış işlemlerinin İBB tarafından yapılmadığı belirtildi. Ayrıca, 2019'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oluşturulan araştırma komisyonu, mülkiye müfettişleri ve iş müfettişlerince yapılan incelemelerde mevzuata aykırı bulguya rastlanılmadığı ifade edildi.
Yapılan incelemeler doğrultusunda çeşitli kurum ve kuruluşlardan da görüş istendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının gönderdiği yazıda, belediyeye bağlı iştirakler hakkında yapılan incelemede, İş Kanunu'nun "Toplu işten çıkarma ile ilgili hükümlere aykırılık" başlıklı 100. maddesi uyarınca iştirakler hakkında idari yaptırım uygulandığı ifade edildi.
HAK İŞ'E BAĞLI İŞÇİLER DE ÇIKARILDI
HAK-İŞ ise sunduğu yazıda, 2019'daki yerel seçimlerin ardından 12 binin üzerinde sendika üyesinin işten çıkarıldığı bildirdi. TİHEK verdiği kararda, İBB'nin söz konusu 4 yıllık süreçte haklı veya haksız nedenlerle iş akdi feshedilen toplam işçi sayısı ve işe iade davalarıyla ilgili herhangi bir bilgi vermediğini belirtti.
İBB bünyesinde çalışan ya da İBB'ye bağlı iştirak şirketleri ve kuruluşlarında çalışan çok sayıda işçinin sözleşmelerinin 2019 yerel seçimlerinin ardından feshinin, ilk bakışta bu işlemlerin siyasi saiklerle yapıldığı izlenimini doğurduğu kaydedildi.
SİYASİ GÖRÜŞE YAKIN DİYE ATILDILAR
Söz konusu kararda, seçimden hemen önce işe alınan kişilerin bir siyasi görüşe yakın olduğuna dair varsayımlar yapılarak sözleşmelerinin feshedildiğinin değerlendirildiği ifade edildi.
Personel değerlendirmesinde liyakat esas alınmadan nesnel kriterlerin belirlenmediği, iki yerel seçim arasında işe alınanların belirli bir siyasi gruba ait olduğunun varsayıldığı, bu varsayım üzerinden işe alımların adil olarak değerlendirilmediği, belediyeden bilgi ve belge sunulması ısrarla talep edilmesine rağmen herhangi bir somut bilgi ve belge sunulmadığı aktarılan kararda, "Ayrımcılık yasağının ihlal edildiği iddialarının çürütülemediği, dolayısıyla 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda sayılan ayrımcılık türlerinden biri olan varsayılan temele dayalı ayrımcılığın unsurlarının gerçekleştiği ve muhatap tarafından ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatine varılmıştır." değerlendirmesi yapıldı. TİHEK, "çalışma hakkı" ve "ayrımcılık yasağı"nı ihlal ettiğine hükmettiği belediyeye üst sınırdan 141 bin 934 lira idari para cezası verdi.