Sosyal Güvenlik

INR Ölçüm Cihazı SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

Bu içeriğimizde; ‘INR ölçüm cihazı nedir, ne işe yarar?’, ‘INR ölçüm cihazı ücretli mi?’ sorularına yanıt vermeye çalıştık. İşte detaylar…

Abone Ol

Hekimler tarafından koyulan tanı ve tanı doğrultusunda düzenlenen tedavi programları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel uygulamalarının düzenli olarak takip edilmesine aracılık etmektedir. Sağlık sorunları sebebi ile ilaca ve birtakım tıbbi cihazlara ihtiyaç duyan pek çok kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bu yönde destek alıp alamayacaklarını merak etmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığı merak edilen başlıca cihazlar arasında INR ölçüm cihazının yer aldığı bilinmektedir. Peki, INR ölçüm cihazı tam olarak nedir, ne işe yarar? INR ölçüm cihazı masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor mu? İşte konuya dair ayrıntılar…

INR ÖLÇÜM CİHAZI NEDİR?

İlaçların yan etkileri, diyabet, obezite, kanser ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara bağlı olarak kan pıhtılaşması ile ilgili birtakım sorunlar meydana gelebilir. Bu gibi bir problem neticesinde kişi için ömrü boyunca oral antikoagülan ilaç kullanımı zorunlu tutulabilir.

Kan pıhtılaşma hızının düzenli olarak ölçülmesi, son derece önemlidir. Kan pıhtılaşma hızı tıpta ‘INR’ veya ‘PT’ olarak geçmektedir. INRT ölçüm cihazları kan pıhtılaşma hızını ölçerek hastanın alması gereken ilacın dozunun belirlenmesinde rol oynar. Çok da uzak olmayan bir tarihe kadar yalnızca hastanelerde veya laboratuvarlarda yapılan INT testleri, günümüzde cihazlar sayesinde her an her yerde kişinin kendisi tarafından yapılabilmektedir.

KAN PIHTILAŞMASI NEDİR?

Sağlıklı ve yetişkin bir bireyde ortalama olarak 4 ila 6 litre aralığında kan bulunur. Sudan yoğun ve daha yapışkan bir kıvamda olan normal kan, suya göre 4- 5 kat daha yavaş akar. Ancak bazı durumlarda kişinin kan akışı hızının normalden daha yavaş veyahut da daha hızlı olduğu ayrıca kanın yoğunluğunda da normale göre farklılıklar olduğu gözlenebilir.

Kan vücuttan çıktığında oksijen ile temas eder etmez pıhtılaşır ve akışkan özelliğini kısmen kaybeder. Bu pıhtılaşma durumunun gerçekleşmesi için bir süreye ihtiyaç duyulur. Normalin dışındaki durumlarda ise kan hızla pıhtılaşır. Yani pıhtılaşma sorunu yaşayan kişilerde kan akışkan özelliğini oldukça kısa bir sürede kaybeder. Eğer kan pıhtılaşması kan henüz damarın içinde iken gerçekleşiyorsa bu, ciddi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabilir.

INR TESTİ NEDİR?

Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan başlıca faktör protrombindir. Protrombinin işleyişinde sıkıntı yaşanması halinde pıhtılaşma sorunu gözlenir. Bu durumun tespiti için ise PT veya INR isimleri ile bilinen bir test yapılır.

Kanama anında birçok biyolojik işlem peş peşe gelişir. Sonuçta ise protrombin- trombin dönüşümü meydana gelir. Trombin fibrinojeni fibrine dönüşür, fibrin ise pıhtılaşmanın gerçekleşmesine neden olur. Burada pıhtılaşmaya kadar geçen zamanın ölçülmesi için INR testinden destek alınır.

INR testi karaciğerin fonksiyonel gücünü ve rezervini gösterir.

INR TESTİ NASIL YAPILIR?

Kan pıhtılaşma hızını ölçmek için INR cihazı kullanılmalıdır. Oral antikoagülan tedavisi uygulanan hastalar tarafından kullanılan bu cihazın, laboratuvar sonuçları ile uyumlu sonuçlar verdiği bilinmektedir.

INR ölçüm cihazları bir damla kan kullanımı neticesinde bir dakika gibi kısa bir süre içerisinde sonuç verir. Küçük boyutlarda olan bu cihaz, her yere taşınabilir. Cihaz aracılığı ile yapılan düzenli takip, oral antikoagülan ilaçların kullanımlarına bağlı olarak ortaya çıkabilecek kanama veyahut da pıhtı oluşumlarını azaltır. Dolayısı ile hasta takibini devam ettirdiği ve olası risklere karşı hazırlıklı olduğu için yaşam kalitesinin artığını hisseder.

INR ÖLÇÜM CİHAZI SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?

INR ölçüm cihazı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde yer almaktadır. Yani kamu kurumu bu cihazın masraflarını karşılamaktadır.