İSİG, 2024 yılının ilk 6 ayında yaşanan iş kazaları ve işçi ölümlerine ilişkin istatistik yayınladı. İSİG 'İş Cinayeti' adlı raporunda, yılın ilk yarısında en az 878 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Rapora göre ölümlerin en fazla yaşandığı iller sırasıyla; İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Gaziantep, Konya ve Bursa oldu. İş kazalarının önlenebilir olduğunu ve bu sebeple raporda 'iş kazası' yerine 'iş cinayeti' kavramının tercih edildiğini belirterek, söz konusu iş kazalarının aylara göre dağılımını sıraladı. 

Sıralamada, ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi ve Haziran ayında en az 137 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği ifade edildi. 

Bakanlık ilansız ve sınavsız personel almaya cevaz verdi Bakanlık ilansız ve sınavsız personel almaya cevaz verdi

EN FAZLA ÖLÜMLER İNŞAAT VE YOL ÇALIŞMALARINDA

Raporda, işkollarına göre gerçekleşen iş kazalarına da yer verildi. Buna göre, en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı alan, inşaat ve yol hizmetleri oldu.  2024 yılının ilk 6 ayında inşaat ve yol hizmetlerinde çalışan 224 işçi, iş kazasında hayatını kaybetti. Veriler arasında, 11 deprem şehrinde inşat faaliyetlerinin hızlandığını ve bu bölgelerde en az 49 inşaat işçisinin hayatını kaybettiği de belirtildi.

Raporda, 2024 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

İnşaat, Yol işkolunda 224 işçi; Tarım, Orman işkolunda 141 emekçi (51 işçi ve 90 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 103 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 63 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 49 işçi; Metal işkolunda 45 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 41 emekçi; Madencilik işkolunda 40 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 24 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 18 işçi; Enerji işkolunda 16 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 15 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 14 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 13 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 12 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 24 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 11 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 36 işçi hayatını kaybetti…

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Türk inşaat şirketlerinin yurtdışında yaptıkları işlerde de can kayıpları sürüyor. Sadece bu inşaatlara çalışmak için giden 9 işçi arkadaşımızı kaybettik. Şoförlerin ölümü trafik kazası olarak görülüyor. Oysa yoğun aşırı-fazla-yoğun çalıştırma, araçların bakımının yetersizliği ve yol sorunları birçok şoförün (tır, kamyon, servis minibüsü, taksi vd.) ölümüne yol açıyor. Bu dönemde 98 şoför arkadaşımızı kaybettik. Pandemi ile birlikte kitleselleşen bir meslek olan moto kuryeler güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyor. İş yetiştirme baskısının bir sonucu da iş cinayetleri. Bu dönem en az 26 moto kurye arkadaşımızı kaybettik, onlarca arkadaşımız yaralandı. Gemi işçisi 16 arkadaşımızı kaybettik. Moto kuryeler gibi sendikal hareket ve ağların çalışmaları deniz işçilerinin hak mücadelesini ve ölümlerini de görünür kılıyor. Gemi işçilerinin ölümü deniz kazası değil iş cinayetidir. 31 Mart yerel yönetim seçimlerinin de yapıldığı bu dönemde belediyelerdeki iş cinayetleri gündem olmadı. Oysa en az 27 belediye (iştirak şirketleri ve belediyenin taşeron iş verdiği firmalarda) işçisi hayatını kaybetti."