Sosyal Güvenlik

Kadınların ve gençlerin istihdam edilmesine yönelik bir teşvik var mı?

Kadınların ve gençlerin istihdam edilmesine yönelik bir teşvik var mı? Teşvikten yararlanma şartları nelerdir? Merak edilen soruların yanıtı...

Abone Ol

Türkiye'de kadınların ve gençlerin istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla çeşitli devlet destekleri ve programlar bulunmaktadır. Bu teşvikler, hem işverenleri işbaşı eğitimi, prim desteği gibi konularda destekleyerek yeni iş imkanları yaratmayı hem de kadın ve gençleri mesleki eğitim almaları ve iş hayatına daha kolay adapte olmaları konusunda desteklemeyi amaçlamaktadır.

Dezavantajlı gruplar arasında yer alan kadınların ve gençlerin istihdama katılmalarını kolaylaştırmak ve kayıtlı olarak istihdam edilmeleri desteklemek amacıyla 447 sayılı işsizlik sigortası kanununun geçici onuncu maddesi ile genç kadın memesi belge sahibi olanların sistemine yönelik teşvik uygulaması getirilmiştir.

Bu teşvik kapsamında özel sektör işverenlerine 1 Mart 2011 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalar için sigorta primini esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren sayının tamamının işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına imkan sağlanmıştır. 1 Mart 2011 tarihinden itibaren uygulanmakta olan bu teşvikin yararlanma süreleri erkek ve kadın sigortalılara sahip olan belgelere ve yaşa göre 6 ile 54 ay arasında değişmektedir.

Bu teşvikle ilgili olarak 29 Aralık 2022 tarihli ve 6619 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla en son 31 Aralık 2023 tarihinde işe alınan sigortalar yönünden süre uzatımına indirilmiştir.