Katılım payı, tüm dünyada sağlık sigortacılığında yaygın olarak kullanılan bir maaliyet paylaşım aracıdır. Katılım payı, sağlık hizmetlerinden yararlanan kişilerin, bu hizmetlerin bir kısmını karşılamak üzere ödediği ücrettir. Bu ücret, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği ve vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla alınır. SGK tarafından uygulanan katılım payı ise genel sağlık sigortalısının veya bakmakla yükümlü olduğu kişinin sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için ödediği tutar olarak tanımlanmıştır.
İLAÇTA KATILIM PAYLARI
İlaçlarda katılım payı, kullanılan ilacın türüne, hastanın sosyal güvenlik durumuna ve diğer bazı faktörlere göre değişiklik gösterir. Genel olarak;
İlaçla katılım payı, ayakla tedavide sağlanan ilçalar için, ilaç bedeli üzerinden alınır. Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler için katılım payı, ilaç bedelinin yüzde 10'u kadardır. Bu katılım payı, kişilerin gelir ve aylıklarından mahsup edilir. Diğer kişiler için ise ilaç katılım payı ilaç bedelinin yüzde 20'sidir. Bu tutar ise kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden tahsil edilir. Yatarak tedavide kullanılan ilaçlar için genellikle katılım payı alınmaz. Ancak bazı özel durumlar ve ilaçlar için istisnalar olabilir.
SGK tarafından yayınlanan hasta katılım payından muaf ilaçlar listesinde yer alan hastalıklarda, listede belirtilen ilaçlar için ise bu katılım payları alınmamakadır. Bu listede genellikle diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar yer almaktadır.