DİSK,KESK,TMMOB ve TTB, TBMM Çankaya Kapısı önünde ortak basın açıklaması düzenledi. ‘Kamuda Tasarruf Paketi’nin kamu hizmetlerini tasfiye etmeye yönelik bir paket olduğunu ve bu halkı yoksullaştırma paketinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, "Bir israf mı var? Neden tasarrufa ihtiyaç duyuyoruz? Eğer ortada bir israf varsa bu israfın kaynağı nedir? Pakete göre nelerden, nerelerden tasarruf edilecek? Kimler kemer sıkacak? Kamu verimsiz ise sorumlusu kim? Verimliliği artırmak için neler yapılacak?" sorularının yanıtını almak için hükümete seslendi.

Tasarrufun, yalnızca çalışan vatandaşa yönelik yapıldığının altını çizen Karagöz, " Ülkenin kaynakları yıllardır beton ekonomisine gömülmekte, kentlerin yağmalanmasına, doğanın tahrip edilmesine, silahlanmaya harcanmaktadır. Sermayeden, patronlardan, zenginlerden alınması gereken vergiler; “muafiyetlerle”,“indirimlerle”, “istisnalarla”, “aflarla” bir kalemde silinmektedir. Kamu Özel İşbirliği Projesi adı altında, şehir hastanelerinin, havalimanlarının, yol ve köprülerin müteahhitlerine hazineden garanti olarak milyonlarca dolar aktarılmaktadır. “İtibardan tasarruf olmaz” diyenler özel uçaklarına, makam arabalarına, yazlık-kışlık saraylarına, köşklerine yenilerini ekliyor" dedi.

Faturanın ise işçiden kesildiğini ifade eden Karagöz şöyle konuştu:

"Tüm bunların faturası maaşlarımızdan-ücretlerimizden kesilen adaletsiz gelir vergisiyle, iğneden ipliğe tükettiğimiz her şeyden alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerle, ücret artışlarımızın yaşanan gerçek enflasyonun yarısına bile denk gelmeyen TÜİK’in sanal enflasyonu rakamları ile baskılanıp, buharlaştırılmasıyla, kamu hizmetleri alanın daraltılması, özelleştirmesi, piyasalaştırılması, büt.eden kamu yatırımlarına ayırılan payın 22 yılda yarı yarıya düşürülmesiyle, kamuda istihdamın onlarca güvencesiz istihdam çeşidi ile b.lünmesi, angarya çalışmanın arttırılması çalışanların haklarının budanmasıyla, iktidarda olanların eşlerini, dostlarını, hısım akrabalarını, mülakatla, torpille kamu kadrolarına doldurması, üç, dört yerden maaş bağlamasıyla emeği ile geçinen kesimler olarak bizlere, yoksullaştırılan halka yıkılmıştır. Üstelik ülkeyi yönetenler her krizde ‘Hepimiz aynı gemideyiz. Geminin batmaması için hepimizin fedakârlık yapması lazım” nutukları atmıştır."

Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu

PAKET, NELER İÇERİYOR?

Karagöz, söz konusu paketin içeriğinden bahsetti:

"Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına ayrılan kaynaklar daha da azaltılacaktır. Bu durumda günümüzdeki 3 yıl boyunca yeni okul, hastane, kreş, sığınma evi gibi kamu hizmet birimleri

açılmayacaktır. Kamuya personel alımı sadece emekli olanların, hayatını kaybedenlerin sayısı ile sınırlanmaktadır. Dolayısıyla her 5’inden 1’i işsiz olan gençlerin kamuda işe girmesi önümüzdeki 3 yıl boyunca neredeyse imkânsız hale getirilmektedir. Kamunun elinde kalan son lojmanlar ve sosyal tesisler ya “ekonomiye kazandırma” adı altında yandaşlara satılacak ya da rayiç bedel adı altında kiraları arttırılacaktır. İktidarın yıllardır hayalini kurduğu esnek- güvencesiz istihdam hayata geçirilecektir. Kamuda mevcut güvencesiz istihdam; uzaktan çalışma, evden çalışma, denkleştirme gibi esnek çalışma yöntemleriyle, özellikle kadın çalışanlar üzerinden daha da büyütülecektir. Dolayısıyla kamu çalışanlarının sadece mesai saatlerinin değil mali ve sosyal haklarının da esnekleştirilmesi hedeflenmektedir. Sınırlı sayıda kamu çalışanının işe geliş ve gidişte yararlanmakta olduğu servis hizmetlerine son verilecektir."

Karagöz, " Saldırı ve tasfiye paketine karşı omuz omuza vermeye çağırıyoruz" mesajıı verdi.