Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, “Ocak-Haziran” ve “Temmuz-Aralık” olmak üzere yılda 2 kez belirlenen kıdem tazminatı tavanının 2024 yılının ikinci yarısında ne kadar olacağı belli oldu. Kıdem tazminatı tavanı 2024 yılının ikinci 6 ayında 35 bin liradan, 41 bin liraya yükselecek.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatı ve tazminata ilişkin kurallar, 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nda net bir şekilde belirtilmiştir. Bir iş yerinde sigortalı olarak çalışanlar, kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için genellikle işverenleri tarafından işten çıkarılmaları gerekmektedir. Ancak bazı özel durumlarda (askerlik, sağlık sorunları nedeniyle çalışamama veya kadın çalışanların evlenmesi gibi durumlarda) kıdem tazminatı alınabilmektedir.

Eğer bir iş sözleşmesi kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshedilirse, her tam çalışma yılı için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler de hesaplamaya dahil edilerek oranlanır. Kıdem tazminatı hesaplamaları yapılırken, işçiye ödenen ücretin yanı sıra düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin brüt tutarları (yol parası, yemek parası, düzenli ikramiye ödemeleri vb.) dikkate alınır. Ancak her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Konu zam olunca kapılar kapanıyor! Konu zam olunca kapılar kapanıyor!

2024 yılının ikinci yarısında (01/07/2024 – 31/12/2024 tarihleri arasında), bir çalışanın 1 yıl çalışması karşılığında alabileceği en yüksek kıdem tazminatı tutarı 41 bin lira olacak.

Çalışanlar her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında tazminat alır. Toplam tazminat tutarı, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o iş yerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması sonucunda bulunur. Yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi ödemeler de tazminat hesabına dahil edilir.