Kız çocuklarının (kadın) ölen eşi ve babasından aynı anda emekli maaşlarını alabilmeleri ile ilgili sosyal güvenlik uzmanlarına bir çok soru geliyor. Kadınların özellikle eşlerini kaybetmesiyle birlikte geçim sıkıntısına düşmesi bu yöndeki arayışları artırıyor. Bu konunun sürekli gündemde kalması, konuyla ilgili sağlıklı bilgilerin önemini artırıyor. 

Kız çocuklarının (kadın) aynı anda hem ölen eşinden hem de babasından emekli aylığı alabilmesi ile ilgili yaptığımız araştırmalarda önemli bir detay bulunuyor. Eşi ve babası farklı sigortalılık statüsünde olanlar hem dul hem de yetim aylığını alabilirken, aynı statüde bulunanlar ise maalesef her iki aylığı birden alamıyorlar. 

Emeklilik sisteminde yeni ayrıntılar ortaya çıktı Emeklilik sisteminde yeni ayrıntılar ortaya çıktı

Yani kız çocuklarının (kadın) ölen eşi ile babası farklı sigortalılık statüsünde ise (eşi Bağ-Kur, babası Emekli Sandığı) hem dul hem de yetim aylığını aynı anda alabiliyor. Fakat ölen eşi ve babası aynı sosyal sigortalılık statüsüne sahipse ( Emekli Sandığı) bu durumda sadece bir aylığı alabiliyor. 
Bu durum, sosyal güvenlik sisteminde ciddi bir adaletsizliği gündeme getirirken, bu adaletsizliğin giderilmesi için yasal düzenlemenin yapılmasına yönelik taleplerde giderek artıyor.