Sosyal Güvenlik

Kreş Desteği Nasıl Alınır? Başvurusu

Çalışan ebeveynlerin çocukları için devlet tarafından geliştirilmiş olan kreş desteğini sizler için araştırdık. İşte 2024 kreş desteğine dair ayrıntılar…

Abone Ol

Çalışmak durumunda oldukları için çocuklarının bakımlarını üstlenemeyen ve bu neden ile de kreş arayışında olan ebeveynlere, Sosyal Güvenlik Kurumu yardım eli uzatıyor. Çalışan anneler için geliştirilmiş olan yardım modelleri arasında yer alan kreş desteği, bu sene de ilgili kişilere verilmeye devam ediliyor.

Kreş desteği almak isteyen ebeveynler son dönemlerde bu konuya yönelik sorgulamalarını hızlandırdı. Okulların kapanmasına az bir zaman kala gelecek dönem için bu destekten nasıl yararlanabileceklerini merak eden birçok ebeveyn, arama motorları üzerinden merak ettiklerini araştırmaya başladı. Bizler de o kişiler için düzenlemiş olduğumuz bu içeriğimizde 2024 yılı kreş desteğine dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

KREŞ DESTEĞİ NEDİR, KİMLERİ KAPSAR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilen kreş desteği yardım modeli, kadın istihdamının korunmasını ve artırılmasını amaçlamaktadır. Şartları yerine getiren ailelerin çocuklarına devlet eli ile kreş yardımı tanımlanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başvurulara açılmış olan kreş desteğine başvuruda bulunmak isteyen ailelerin şu şartları sağlıyor olmaları gerekir:

  • Çocuğun 0- 60 ay aralığında olması,
  • Annenin ihtiyaç sahibi olması.

2024 YILI KREŞ DESTEĞİ NE KADAR?

Kreş desteği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilen bir yardım modelidir. 100 euro olarak belirlenmiş olan destek tutarı yalnızca kreş masraflarını karşılamak amacı ile kullanılabilmektedir. Yani kreşten istenilen çocuk bakım ücretleri, malzeme harcamaları gibi ek masrafların aileler tarafından karşılanması gerekmektedir.

KREŞ DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan kreş desteğine nasıl başvuru yapılabileceği de bu başlık altında en çok sorgulanan konulardan biridir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web sitesinde yer alan ‘Kurumsal Çocuk Bakımı’ kategorisi üzerinden kreş desteği başvuru formu doldurulmalıdır. Formda; kişinin bilgileri, sigorta durumu ve çocuk bilgileri gibi ayrıntılar bulunmaktadır.

KREŞ DESTEĞİNE E- DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Sosyal Güvenlik Kurumu 2024 kreş desteğine e- Devlet sistemi üzerinden de online olarak başvuru yapılabilmektedir. Çalışan anneler zaman kazanabilmek için çoğunluk ile bu başvuru yöntemini tercih etmektelerdir.

Kreş desteğine e- Devlet üzerinden başvuruda bulunmak isteyen kişilerin öncelikle T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Giriş yapıldıktan sonra açılan ekranda yer alan arama kısmına ‘Sosyal Güvenlik Kurumu- Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi’ sayfasına geçiş yapılmalı ve oradan da ‘Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Projesi’ sayfası açılmalıdır. Açılan ekranda yer alan ‘SGK kreş yardımı’ kategorisi üzerinden ilgili desteğe yönelik başvuru oluşturulabilmektedir.

KREŞ DESTEĞİ HANGİ İLLERDE VAR?

Kreş desteği yardım modeli Sosyal Güvenlik Kurumu ile Avrupa Birliği arasında gerçekleşen iş birliği sonucunda hayata geçirilmiştir. Şu an için tüm Türkiye’de geçerli olmayan kreş desteğine yalnızca bazı illerde yaşayan anneler başvuru yapabilmektelerdir. İlerleyen dönemlerde ise projenin kapsamının genişletilmesi ve dolayısı ile kadın istihdamının artırılması amaçlanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Kurumsal Çocuk Bakımı sayfasından alınan bilgilere göre kreş desteği projesi şu an için yalnızca Ankara, Antalya, Elazığ, Bursa, İzmir, İstanbul ve Malatya illeri için geçerlidir. Proje kapsamında olan illerde her ay ortalama olarak 10 bin 250 anneye maddi destek sağlanmaktadır. İstanbul’da 3 bin 250, Ankara’da bin 500, İzmir’de bin 500, Antalya’da bin 500, Bursa’da bin 250, Malatya’da 750 ve Elazığ’da da 500 anne, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kreş desteğinden yararlanmaktadır