Lastik-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nin yetki aldığı Hwaseung Otomotiv yan sanayi fabrikasında toplu iş sözleşme görüşmeleri başladı. Sendika'dan dikkat çeken sözleşme maddeleri geldi... Erkek ve kadın çalışan arasında ücret eşitliğinin sağlanması, kadın çalışanlara doğum ve süt izinleri, ücretsiz izin hakkı, kreş desteği maddeleri yer aldı. Sözleşmede bulunan zam oranları ile ilk 6 ay yüzde 30, ikinci 6 ay ise yüzde 50 oranında zam içeriyor. 

Dev Fabrikada üretim durdu! 430 işçi izne çıkarıldı Dev Fabrikada üretim durdu! 430 işçi izne çıkarıldı

GÖRÜŞMELER OLUMLU!

Çoğunluğu kadınların oluşturduğu fabrikada, kadınlara yönelik pek çok hakkın yer aldığı sözleşme, işveren tarafından olumlu karşılanıyor. Sendika, işçilere her kıdem yılı için net 300 lira zam yapıldıktan sonra ilk 6 ay yüzde 30, ikinci 6 ay ise yüzde 50 oranında zam yapılmasını istedi. Sosyal haklara ise yıllık enflasyon artı enflasyonun yüzde 50’si oranında zam yapılmasını talep etti.

İŞTE O HAKLARIN DETAYLARI

Sendika işçilere 120 günlük ikramiye verilmesini, yemek yardımının net 175 lira, evlenme yardımının net 5 bin lira, doğum yardımının net 2 bin 500 lira, öğrenim yardımının anaokulu ve ilkokul için net 1000 lira, lise yardımının net 1250 lira, üniversite yardımının net 1750 lira olmasını istedi. Ölüm yardımının, anne baba ve kardeş ölümünde net 2 bin 500 lira, eş ve çocuk ölümünde net 3 bin lira, işçinin kendi ölümünde net 10 bin lira, işçinin iş kazasında ölümünde ise net 20 bin liraya çıkarılması talep edildi. İşçilerin ücretli izin yardımının 2 bin 500 lira, Ramazan Bayramı harçlığının net 3 bin 500 lira, Kurban Bayramı harçlığının net 4 bin lira, yakacak yardımının ise net 4 bin lira olması talep edildi.

DOĞUM GÜNLERİ DE UNUTULMADI

Sendika, bu hakların yanı sıra dikkat çeken pek çok hakkı, sözleşme maddeleri arasına ekledi. Bunların başında işçilerin doğum günleri geldi. Sözleşmeye göre işçinin doğum gününde net 750 lira ödeme yapılması istendi.

Olası bir doğal afette işçilere 2 net maaş oranında yardım verilmesi, üç ayda bir net 1500 liralık gıda çeki, yılbaşında net 2 bin 500 lira ve banka promosyonunun verilmesini talep eden sendika; devam priminin 1000 lira, başarı priminin 30 günlük ücreti olmasını, ek primin 7,5 saatlik ücret olmasını, hafta içi mesainin yüzde 100, hafta sonu ve resmi tatil ile bayramlarda ise mesainin yüzde 300 olmasını istedi. Temizlik yardımı kapsamında ise 1 havlu ve deterjan verilmesi talep edildi.

ANNE İŞÇİLERE ÖZEL HAKLAR

Söz konusu sözleşmede, hamilelik durumunda ve sonrasında geçerli olacak maddelere de yer verildi. Hamile kadınlara doktor kontrolü izni, hamile kadının hakları korunarak daha hafif işlere verilmesi ve doğum izninin 10 haftaya çıkarılması talep edildi. Ayrıca doğum yapan kadınların bir yıl boyunca süt izinlerinin 2 saat olmasını talep eden sendika, doğum izni biten kadınlara 6 ay ücretsiz izne çıkma hakkının da tanınmasını talep etti.