ANKA'nın haberine göre, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita Fabrikası’nda HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Öz Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler, toplu iş sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.

Öz Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, 10 gündür süren grevle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Şengün, “İşveren bölgede sanki işsiz insan yokmuş gibi bölgede o kadar çalışmak isteyen insan varken ta Hindistan’dan 50 tane Hintli vatandaşı getirdi, işbaşı yaptırdı” dedi.

"BÖLGEDE İŞSİZ VARKEN HİNDİSTAN'DAN İŞÇİ GETİRDİLER"

Şengün, şunları söyledi: “Sendika 7 Mart’ta grev uygulama kararı aldıktan sonra Lezita 5 Mart’ta sanki işsiz insan yokmuş gibi bölgede o kadar çalışmak isteyen insan varken ta Hindistan’dan 50 tane Hintli vatandaşı getirdi, işbaşı yaptırdı. Bu sayınında birkaç gün içerisinde 500’e çıkacağı söyleniyor. Bu Hintli arkadaşlara bölge insanına verdiğinin iki katı maaş vererek, ev kirası almayarak, günde 3 öğün yemek vererek, elektrik ve suyunu karşılayarak çalıştırmaya devam etti.

İçeride bulunan, greve destek vermek isteyen arkadaşlara ‘greve çıkan asla bir daha geri girmeyecek’, ‘greve çıkan asla bir daha iş bulamayacak’, ‘greve çıkanın çıkışını vereceğiz’ diye yasal olmayan ne varsa hepsini söylemeye devam ediyorlar.

Burada insanlar anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldular. Lezita hukuksuzluk yapıyor. İşçinin, emekçinin karşısına maalesef devletin kolluk kuvvetini diktiler. Jandarma özel sektörü korumaya devam ediyor. İşçiler kararlı işine dönmek istiyor ama sendikayla birlikte. Bu grev kaç gün sürerse sürsün Lezita iş yerine anayasal bir şekilde Öz Gıda-İş Sendikası girecek ve toplu iş sözleşmesi imzalanacak.”

LEZİTA'DAN AÇIKLAMALAR

HAK-İŞ, hakaret ve iftira içerikli paylaşımlara karşı hukuki süreci başlattı HAK-İŞ, hakaret ve iftira içerikli paylaşımlara karşı hukuki süreci başlattı

Fabrika'da süren grevle ilgili firmadan da konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada “Türk vatandaş çalıştırmak yerine, Hintli vatandaş istihdam ediliyor” suçlamalarını redederek “Yasalarda da öngörüldüğü gibi, grev sürecinde greve destek veren çalışanın yerine yasal olarak hiç kimse dahil edilemez ve edilmemiştir, hiçbir çalışanımızın işine son verilmemiştir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın ilgili kısmında şunlar kaydedildi: "Yasalarda da öngörüldüğü gibi, grev sürecinde greve destek veren çalışanın yerine yasal olarak hiç kimse dahil edilemez ve edilmemiştir, hiçbir çalışanımızın işine son verilmemiştir. Çalışanlarımız; özellikle Ramazan ayında halkımızın sağlıklı ve güvenli gıda ihtiyacının farkındalığı ile daha da büyük bir özveriyle işine sahip çıkmıştır ve işinin başındadır.

Üretimimizdeki iş gücü gereksinimlerini dikkate alarak uzun süredir sürdürdüğümüz İşkur, sosyal medya, belediyelerin istihdam ofisleri, muhtarlar aracılığı ile çalışan bulma çabamız fabrikamızın bulunduğu konumun sanayi ve tarım bölgesi olması sebebiyle yetersiz kalmıştır.

Bu çerçevede, grev sürecinden tamamen bağımsız olarak ve faaliyet gösterdiğimiz tüm dönemlerde yerel kaynakların yetmediği noktada üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü onaylı yabancı iş gücünü bir alternatif olarak değerlendirmekteyiz. Söz konusu uygulama, sektördeki diğer şirketlerin de iş gücü temin etmekte zorluk çekildiği durumlarda üretimin devamlılığını sağlamak üzere başvurduğu bir yöntemdir."