Sosyal Güvenlik

Milyonlarca hastadan alınan muayene katılım payı 10 kat artırılacak! Artış her yıl yapılacak

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmetleri alanların ödediği “muayene katılım payı”nın 10 kat artırılmasına ilişkin düzenleme de yer aldı.

Abone Ol

EMEK HABER ÖZEL / Buna göre, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde alınan 2 liralık katkı payı 20 liraya çıkarılacak.

Ancak aile hekimi veya diğer birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından sevk halinde katkı payı yüzde 50 oranında indirilebilecek.

Halen, reçetede yer alan üç kutuya kadar ilaç için 3 lira, her ek kutu ilaç için ise 1 lira katkı payı alınıyor.
Yasa teklifi, hem 20 liralık sağlık katkı payı, hem de ilaç katkı paylarının her yıl “yeniden değerleme oranına” göre artırılmasını öngörüyor.

Madde metninde neler yer alıyor?

Kanun teklifinin 11 inci maddesinde aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir:

“MADDE 11- 5510 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “2” ibaresi “20” şeklinde değiştirilmiş, altıncı cümlesinde yer alan “önceki basamaklardan zevkli olarak başvurup başvurma gibi hususları göz önünde bulundurarak on katına kadar artırmaya” ibaresinden sonra gelmek üzere “, birinci basamak sağlık hizmeti sonuçlarından sevk edilenler için yarısına kadar azaltmaya” ibaresi eklenmiş ve fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu fıkrada belirtilen 1 Türk Lirası 20 Türk Lirası ve 3 Türk Lirası, 4.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranı kadar her yıl artırılır.”

Madde gerekçesinde neler yer alıyor?

Kanun teklifinin madde gerekçesinde şu ifadeler yer almaktadır: 

Genel sağlık sigortası kapsamında sağlanacak sağlık hizmetlerinin amaç dışı ve gereksiz kullanımının azaltılması, hizmet kalitesinin artırılması, sevk zincirinin daha işlevsel ve sağlıklı hale getirilmesi, sağlık hizmetlerini kullananların da otokontrol mekanizmalarını etkili bir şekilde katılımın sağlanması, kişilerin genel sağlık sigortasından sağladıkları faydayı her hizmet aşamasında fark etmelerini sağlanması ve bu şekilde sistemi sahiplenme düzeylerinin artırılması amacıyla (5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinde belirtilen katılım payı alınmayacak haller sağlık hizmetleri ve kişiler hariç olmak üzere) 5510 sayılı Kanunda belirtilen sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortaları kapsamındaki kişilerden katılım payı alınmaktadır.

Ancak 2023 yılı sağlık hizmeti başvuruları incelendiğinde kişi başı hekim sayısının 11.4 olduğu birinci basamak sağlık hizmet sonuçlarından hizmet alan genel sağlık sigortası kapsamındaki bir kişinin ortalama 4.4 başvuru yaptığı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sonuçlarından hizmet alan genel sağlık sigortası kapsamındaki bir kişinin ortalama 8.3 başvuru yaptığı görmüştür.

2024 yılı ilk yedi ayı sağlık hizmeti başvuruları incelendiğinde birinci basamak sağlık hizmet sonuçlarında hizmet alan genel sağlık sigortası kapsamındaki bir kişi ortalama 3.1 başvuru yaparken ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sonuçlarından hizmet alan genel sağlık sigortası kapsamındaki bir kişinin ortalama 5.9 başvuru yaptığı görülmüştür.

Bu veriler doğrultusunda sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan sağlık harcamalarının sürdürülebilirliğini ve sağlık giderlerinin etkin denetimini sağlamak amacıyla SGK tarafından finanse edilen sağlık hizmetleri için yapılan harcamalar ile makroekonomik değişkenler dikkate alınarak ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payında değişiklik yapılması öngörülmektedir.

Görüleceği üzere SGK’nın sağlık giderlerinin frenlenmesi için ciddi adımlar atılmaktadır.