Sosyal Güvenlik

MS İlaçlarını SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

MS hastalığı son dönemlerde sık sık gündeme gelmektedir. Peki, MS tam olarak nedir? MS ilaçları SGK tarafından karşılanıyor mu? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen rahatsızlıklardan biri olan Multiple Skleroz (MS), arama motorlarına da konu olmaya başlamıştır. Kendilerine veyahut da yakınlarına MS teşhisinin konuşmasının ardından ya da sırf meraktan bu rahatsızlık ile ilgili bilgi edinmek isteyen birçok kişi, hastalığa yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır.

MS hastalığı nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın son derece zorlu aşamalarının bulunduğu bilinmektedir. Peki, MS tam olarak nedir? MS hastalığı tedavi edilebilir mi? MS ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun desteği ile alınabiliyor mu? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

MS NEDİR?

MS, beyin ve omurilikte iltihabın izlendiği bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta yanlış çalışan bağışıklık sistemi hücreleri, beyin ve omurilikteki hücrelerin sinir kılıflarının zarar görmesine yol açar. Sonuç olarak da nöronlar işlevlerini doğru bir şekilde yerine getiremezler.

‘MS ATAĞI’ NE ANLAMA GELİR?

MS hastalığında atak durumu söz konusudur. Burada ‘atak’, geçici nörolojik yakınmaları ifade etmek için kullanılır. MS hastalığında ataklar en az 1 gün sürer. Genel olarak 3 ay içinde ise tam veyahut da tama yakın düzelen nörolojik yakınmalar oluşur. Ancak bu hastalığın hiç atak gözlenmeyen tipleri de bulunmaktadır.

MS TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

MS hastalığında erken tanı ve dolayısı ile de erken tedavi son derece önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa uzun dönemde ortaya çıkabilecek olumsuz durumların önüne geçmek de o oranda mümkün olur.

MS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

MS hastalığının tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir. Ancak tedavi kapsamında uygulanan bazı ilaçlar ve diğer yöntemler ile hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabilir.

MS TEDAVİSİNDE HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?

MS tedavisinin 4 basamaktan oluştuğunu söylemek mümkündür. Söz konusu basamaklar ve o basamaklarda tedavi amacı ile kullanılan ilaçlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Atak tedavisi: Yalnızca atak dönemlerini kapsayan tedavilerdir. Atakların kısa sürmelerini ve tam düzelmeyi amaçlayan bu basamakta yüksek doz kortizon kullanılır. Tedavide, metilprednizolon günde 1000 mg olacak şekilde uygulanır.
  • Koruyucu tedaviler: Atakların tekrarının azaltılmasını amaçlayan bu aşama birinci ve ikinci olmak üzere 2 basamaktan oluşur. Birinci basamak tedavisi kapsamında; Interferon B- 1a, Interferon B- 1b, Glatiramer asetat gibi ilaçlardan destek alınır. İkinci basamak tedavilerinde Natalizumab, Fingolimod, Okrelizumab gibi ilaçlar kullanılır.
  • Belirti giderici tedaviler: Bu tedaviler hastalığın seyrini etkilememektedir. Burada hastanın yakınmalarında kullanılabilecek ilaçlardan destek alınır. Kas gevşetici, iktidarsızlık, idrar kaçırma, kronik yorgunluk gibi semptomlar, ilaçlar ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Genel olarak kullanılan ilcalardan biri Fampiridin’dir.

MS İLAÇLARINI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KARŞILIYOR MU?

MS hastalığı mutlaka hekim kontrolü gerektiren ciddi bir hastalıktır. Zaman içerisinde çok ağır semptomların gözlenmesine yol açan bu rahatsızlığın seyrinin yavaşlatılması, kişinin hem genel sağlığı hem de ruh sağlığı hem de hayat kalitesi açısından son derece önemlidir.

Artan MS vakaları kapsamında en çok merak edilen konu başlıklarından biri de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun böylesine önemli bir rahatsızlığın ilaçlarını karşılayıp karşılamadığı ile ilgilidir.

 Sosyal Güvenlik Kurumu MS’in belirti giderici tedavilerinde kullanılan Fampiridin’i karşılamaktadır. Ayrıca kamu kurumu; atak tedavilerinin ikinci basamağında kullanılan Natalizumab, Fingolimod Okrelizumab’ı da karşılamaktadır. Ancak bu ilaçların kamu kurumu tarafından karşılanabilmeleri için hasta adına düzenlenmiş bir sağlık raporunun bulunması gerekmektedir.